sursa: playtech.ro
FactualSpot

Iohannis a fixat cele două teme care vor fi dezbătute la referendum

0

Declarația susținută astăzi de Președintele Klaus Iohannis dezvăluie temele referendumului din 26 mai:

  • Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
  • Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe;

Președintele a transmis astăzi catre Parlament scirsoarea referitoare la aceste două probleme de interes național ce vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului, întrebările urmând să fie fixate.

Klaus Iohannis susține că cea mai bună cale pentru lupta împotriva corupției este interzicerea amnistiei și grațierii infracțiunilor din acest domeniu și, totodată reprezintă o garanție pentru asigurarea intergrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

Președintele își dorește ca țara noastră să prezinte “toleranță zero” față de fenomenul corupției și consideră că guvernarea pesedistă din ultimii doi ani a adus un permanent asalt asupra justiției prin adoptarea unor ordonanțe de urgență într-un interes premeditat.

“Întrucât ordonanțele își produc de îndată efectele, iar în materie penală chiar cu efect pentru trecut, și pot fi atacate direct la Curtea Constituțională numai de către Avocatul Poporului, este momentul ca cetățenii să decidă dacă nu cumva este necesar ca și alte autorități constituționale să aibă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională pentru a stopa efectele ordonanțelor neconstituționale. Personal, sunt convins că dacă CSM sau Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi avut posibilitatea să conteste ordonanțele la Curtea Constituțională, nu am fi ajuns în situația în care suntem acum!” a declarat Președintele.

În discursul său a fost evidențiată și poziția instituțiilor europene față de situația problematică ce amenință justiția, adăugând faptul că statutul României în Uniunea Europeană va avea de suportat consecințe foarte grave dacă vor fi adoptate noi ordonanțe în materie penală.

De aceea, în încheiere, Klaus Iohannis solicită Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul justiției și politicii penale. Cererea a fost subliniată prin citarea art.2 alin(2) din Constituție:

Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, puteți consulta și editorialul “Ce întrebare să punem la referendum?” precum și articolul “USR încearcă să fure tema referendumului”.

Conflict deschis în interiorul NATO: Turcia cumpără armament rusesc

Articolul precedent

Cum se introduce corect o acțiune la CEDO?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual