sursa foto: Facebook / Ioan Mircea Pascu
FactualSpot

Ioan Mircea Pașcu, propunerea de comisar european interimar retrasă de Dăncilă. România nu va avea reprezentant în Comisia Europeană până la 1 noiembrie

0

Premierul Viorica Dăncilă a luat decizia de a retrage propunerea pentru funcția de comisar european interimar al României, a lui Ioan Mircea Pașcu. În cadrul mandatului actual al Comisiei Europene, România a rămas fără reprezentant, odată ce Corina Crețu a demisionat pentru a-și prelua postul de deputat ales în Parlamentul European.

”Ultima ora: am fost informat de Dna Ambasador pe lângă UE, Luminița Odobescu, ca a primit instrucțiuni pentru retragerea candidaturii mele la postul de comisar interimar al României!

Iau nota și ma conformez, așa cum am anunțat, hotărârii luate de Dna Viorica Vasilica Dancila!

Voi reveni …”, este mesajul postat în această dimineață de Ioan Mircea Pașcu pe pagina sa de Facebook.

Ioan Mircea Pașcu, trebuia să fie audiat miercuri, în Conferința Președinților de comisii din Parlamentul European, pentru a fi desemnat comisar european interimar pentru perioada de 6 săptămâni rămasă până la data de 1 noiembrie, când formula Comisiei condusă de Ursula von der Leyen își va prelua mandatul. Reprezentantul României în noua componența a Comisiei Europene va fi  Rovana Plumb, propusă pentru a primi portofoliul Transporturilor.

Ioan Mircea Pașcu a declarat marți seară la Digi24 faptul că va merge la audierea pentru obținerea acestei funcții în eventualitatea în care prim-ministrul nu îi va retrage candidatura: „Dacă audierea rămâne în picioare și doamna Dăncilă nu îmi retrage candidatura, sigur că mă duc. Eu sunt un cetățean disciplinat, cu atât mai mult cu cât am dovezi – comunicarea oficială din partea Comisiei – că cifrele fantastice vehiculate în legătură cu ce aș primi după terminarea acestui scurt mandat sunt o dezinformare crasă”.

Într-o situație similară s-a aflat și Estonia, al cărei premier a hotărât că țara sa va fi nevoită să se descurce și fără postul interimar din actuala Comisie. Această decizie a venit în împrejurarea în care Kadri Simson, persoana nominalizată pentru postul de comisar interimar, urmează să dețină o funcție în noua Comisie Europeană, care își preia mandatul la 1 noiembrie.

Lăudând decizia prim-ministrului estonian, Juri Ratas, liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a recomandat Guvernului României renunțarea la interimatul lui Pașcu.

De asemenea, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a primit din partea președintei Comisiei CONT, Monica Hohlmeier, o scrisoare prin care îi recomandă refuzul numirii celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu, deoarece aceasta ar implica costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

PSD ezită să meargă în Parlament pentru votul de încredere în timp ce funcționarii nu pot fi plătiți

Articolul precedent

Viitorul ministru de interne este pensionar desi are 39 de ani!

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual