sursa foto: news.ro
FactualSpot

Involuția sărăciei: România și Bulgaria sunt departe de restul țărilor UE

0

Graficele realizate recent de către Banca Mondială arată cum pe parcursul a mai putin de 30 de ani, procentajul persoanelor care au un nivel de trai afectat de o sărăcie lucie a scăzut de la 36% în 1990 (corespondent a 1,9 miliarde de oameni) la 8,6% în 2018 (650 milioane de oameni).

Diminuarea nivelului de sărăcie nu s-a realizat uniform pe teritoriul continentelor; în timp ce în China și Asia de Sud s-au înregistrat progrese uriașe, Africa Sub-Sahariană a prezentat creșteri în numărul populației extrem de sărace.

sursa foto: euronews.com

Însă nici pe teritoriul Europei nivelul de trai nu a crescut uniform. Este cunoscut faptul că România este în topul celor mai sărace state la nivel european însă graficele arată că, împreună cu Bulgaria, țara noastră se clasează într-o categorie inferioară spre deosebire de celelalte state.

Pentru a face mai ușor de înțeles procesul de diminuare al sărăciei în lume, Banca Mondială a dezvoltat un sistem de clasare, stabilind mai multe trepte de sărăcie pentru diferite categorii de țări, raportat la veniturile naționale.

Analizând acest sistem în mod crescător, vom observa ca pe cea de a treia treaptă, ce corespunde populației cu un venit estimat la 5.5 dolari pe zi, se regăsesc România și Bulgaria. Aproape un sfert din populația acestor țări se încadrează sub această medie. Restul țărilor membre se clasează pe următoarea treaptă cu un venit zilnic de peste 21.70 dolari.

sursa foto: Youtube/euronews

În mod evident, un nivel scăzut de trai corespunde nu doar unor lipsuri materiale, dar este în legătură directă și cu excluderea socială. Potrivit analizelor realizate de Eurostat în anul 2017, 22.4% din populația Uniunii Europene- 113 milioane de oameni- întâmpinau riscul sărăciei și al excluderii sociale.

sursa foto: euronews.com

Strategia Europa 2020 adoptată pe agenda Uniunii Europene în 2010 a inclus pe lista obiectivelor de atunci o creștere a locurilor de muncă și o creștere economică  la un nivel necesar pentru a ajuta 20 de milioane de cetățeni europeni să iasă din acea clasă de risc. Cele mai recente statistici sugerează însă că numărul celor aflați în această categorie s-a diminuat cu doar 5 milioane.

Rețeaua Europeană Anti Sărăcie (European Anti Poverty Network- EAPN) susține că există o legătura fundamentală între nivelul de sărăcie și dezvoltarea inegală a statelor. În luna ianuarie, rețeaua a publicat un raport privind sărăcia și excluderea socială în cadrul Uniunii Europene.

Directorul EAPN, Lew Williams, a vorbit într-un interviu acordat celor de la Euronews.com despre eradicarea sărăciei la nivel european. În opinia sa, următoarea perioadă marcată de summit-ul G7 și preluarea mandatului de către noii lideri politici europeni reprezintă momentul potrivit pentru o reorientare de la austeritate spre investiții sociale.

Întâlnire de mari proporții: Ce ar putea dezbate astăzi Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Articolul precedent

Începând cu 31 octombrie Marea Britanie nu va mai fi stat membru UE. Actul de aderare din 1972 a fost oficial abrogat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual