sursă foto: digi24.ro
FactualSpot

Într-un orășel din Finlanda se oferă tort în schimbul reducerii emisiilor de carbon. Bucureștenii vor plăti vinieta Oxigen începând cu 2021

0

Locuitorii orașului finlandez Lahti sunt răsplătiți cu tort, bilete gratuite pentru transportul public, dar și alte premii dacă își scad norma zilnică de consum a emisiilor de carbon care duc la o atmosferă poluantă.

Cetățenii orășelului sunt încurajați să folosească o aplicație, numită CitiCAP, care înregistrează consumul de carbon, indiferent de mijlocul lor de transport pe care îl folosesc.

Aplicația a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene și face parte dintr-un plan de mobilitate al orașului care urmărește o sustenabilitate urbană progresivă.

În București, similar a fost proiectul inițiat de Gabriela Firea, un proiect anti-poluare care prevedea introducerea unei viniete ecologice. Scopul acestui proiect este reducerea poluării și traficului din centrul orașului.

În mai multe zone din București au fost introduse deja panourile ZACA pentru vinieta Oxigen.  Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezinta perimetrul delimitat de:

Piata Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Sincai – Str. Lanariei – Calea Serban Voda – Bd. Marasesti – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Spl. Independentei – Str. Stirbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzesti – Piata Victoriei.

Incepand cu 01.01.2020, Primaria Municipiului Bucuresti a decis restrictionarea traficului pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone. Astfel, traficul este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07.00-22.00.

Restrictiile se aplica, după cum urmeaza:

  • Mașinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 si Euro 6 circulă fără restricții pe toate arterele.
  • Autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 circulă pe toate arterele municipiului numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen, iar autovehiculele cu normă de poluare Euro 4, începând cu 01.01.2021.
  • Autovehiculele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 au accesul interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), și pot circula pe restul arterelor din municipiu numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.

Prețurile pentru achiziționarea vinietei sunt prezentate în tabelul de mai jos

Norma de poluare Tarife lei
Venietă electronică de tip Oxigen
Perioada
1 zi 1 lună 6 luni 1 an
non Euro 15 300 1100 1900
Euro 1 15 250 1000 1700
Euro 2 15 200 900 1500
Euro 3 5 100 450 700
Euro 4 5 80 350 500

 

Vinieta poate fi achiziționată de la sediul Administrației Străzilor sau online de pe

 

1.318 cazuri noi de COVID-19. România a ajuns la totalul de 84.468 de infectări

Articolul precedent

Dreptul la „adio”, un nou drept prevăzut în legislația din Argentina

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual