sursa foto: flickr.com
FactualSpot

Interzicerea petardelor la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu ne putem juca cu așa ceva!”

0

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a afirmat că se alătură demersului de interzicere a petardelor. În urma numărului mare de petarde din noaptea de Revelion, acesta a declarat că a fost un adevărat teatru de război în Piața Avram Iancu în urma încheierii focurilor de artificii oferite de primărie.

În acest sens, a apărut și o petiție online, care a strâns, deja, peste 15.000 de semnături, pentru a interzice comercializarea și folosirea petardelor pe întreg teritoriul României. Multe animale au fost, de asemenea, afectate de zgomote, creând panică în rândul patrupedelor. Primarul Emil Boc a declarat că este de acord cu interzicerea „anumitor categorii de petarde”.

Edilul municipiului Cluj-Napoca a declarat: „Susțin orice formulă legală de restricționare, mergând chiar și până la interzicerea anumitor categorii de petarde, este benefică pentru siguranța cetățenilor. După ce s-a terminat focul de artificii a urmat o tornadă de petarde în fața Teatrului Național cum nu am văzut în niciun an. Parcă era la un meci de fotbal. Nu am văzut ața ceva de când sunt primar în Cluj-Napoca, și am participat la multe focuri de artificii și asta mi-a atras atenția că ceva trebuie făcut.”

Acesta a mai că se raliază „unui asemenea demers și voi susține, prin procedurile legale, o formulă prin care să ținem sub control. Practic, în fața Teatrului Național a fost teatru de război. Nu ne putem juca cu așa ceva!”, a susținut Emil Boc în cadrul unei emisiuni online (ZIUA LIVE).

La începutul anului, un câine a fost grav rănit pe o stradă circulată din Satu Mare, după ce o petardă i-a explodat în gură. Printre infracțiunile săvârșite asupra animalelor și care se pedepsesc conform legii cu închisoare sau amendă penală, se numără și: e) rănirea sau schingiuirea animalelor. Această infracțiune este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală.

LEGISLAȚIA ACTUALĂ ȘI SANCȚIUNI

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic, informează un comunicat al IGPR.

Doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment încadrate în categoria 1 și P1 anume:

  • articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
  • articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

Restul categoriilor de articole pirothenice (2, 3, 4, P2, T1 şi T2) sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Nerespectarea interdicțiilor de utilizare a categoriilor de articole pirotehnice constituie contravenție și este sancționată, potrivit Legii 126/1995, cu amendă cuprinsă între 5.000 lei la 7.500 lei.

De asemenea, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote utilizând astfel de materiale este sancționată potrivit legii 61/91 (oridinii și liniștii publice) cu amendă între 200 și 1.000 de lei. 

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate numai de către pirotehnicieni constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 3 luni la un an sau cu amendă.

Vladimir Putin și Angela Merkel, discuții despre soarta Orientului Mijlociu

Articolul precedent

Manifestații în Polonia pentru independența justiției. Magistrații din Uniunea Europeană au protestat, în semn de solidaritate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual