FactualSpot

Interviu PeROL: Despre rolul audierilor miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate şi prestaţia viitorului Guvern Orban, cu senatorul Laura Iuliana Scântei

0

Cele două zile de audieri ale miniștrilor propuși pe lista Guvernului pentru a cărei conducere a fost desemnat prim-ministrul Ludovic Orban s-au încheiat. Fiecare candidat pentru funcția de ministru a fost audiat de către comisiile permanente ale celor două Camere, reunite în ședință comună, al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

La finalul fiecărei ședințe de audiere, membrii comisiilor supun la vot și întocmesc un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Din cei 16 candidați pentru funcția de ministru în cabinetul Orban, doar 3 miniștri au primit aviz negativ.

  • Este vorba despre Florin Cîțu, ministrul propus pentru Ministerul de Finanțe, care a obținut 19 voturi „pentru” și 19 „împotrivă” din partea comisiilor pentru buget, nereușind astfel să obțină majoritatea necesară unui aviz pozitiv.
  • Al doilea aviz negativ a fost emis  de Comisiile reunite pentru administrație publică, pentru candidatul Ion Ștefan propus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Acesta a primit 17 voturi „pentru” și 19 „împotrivă”.
  • Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, este al treilea ministru cu aviz negativ după audierile în Comisiile reunite pentru Muncă și comisiile reunite pentru drepturile omului.

Toți ceilalți 13 miniștri propuși au obținut aviz pozitiv din partea comisiilor permanente din Senat și Camera Deputaților reunite în ședință comună.  Pentru a afla ce se întâmplă dacă miniștri propuși primesc un aviz negativ vă invităm să accesați AICI articolul explicativ.

În „culisele” audierilor din Parlament. Interviu cu doamna senator Laura-Iuliana Scântei

Laura-Iuliana Scântei, senator PNL ales în 2016 și notar încă din anul 2008, este membru în 2 dintre cele 22  de comisii permanente ale Senatului, anume:

  • Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări;
  • Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Redacția PeROL.ro a luat legătura cu doamna senator Scântei pentru a afla cum au decurs audierile din cadrul Comisiilor permanente ale celor două Camere reunite în ședință comună.

„Am participat în calitate de Senator membru al Comisiei juridice și membru al Comisiei de apărare ordine publică și siguranță națională din Senat, la 3 audieri de miniștrii. Este vorba de audierea ministrului de Interne, audierea ministrului Apărării și audierea ministrului Justiției, astăzi.

La toate cele trei audieri și, din câte știu, și pentru celelalte portofolii, toți candidații propuși de prim- ministrul desemnat, Ludovic Orban, au fost bine pregătiți, au răspuns punctual cu soluții concrete propuse de PNL în cadrul programului de guvernare, pe domeniile pe care le vor gestiona, pentru portofoliile lor. Toți cei trei miniștri la care făceam referire au primit aviz pozitiv, cu vot majoritar în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului.

Ca o impresie generală, am constatat că puținele, să zic așa, atacuri, gestionate de către parlamentarii PSD în cadrul acestor audieri, au fost rezumate doar la afirmații politice, la șicane procedurale, menite să scadă nivelul de derulare a acestor audieri în Parlament. Așa cum spuneam, toți cei trei candidați pentru portofoliile Interne, Apărare și Justiție au dovedit că au și experiență profesională, personală și experiență instituțională și experiență politică și sunt capabili să gestioneze portofoliile pentru care au fost desemnați”, a arătat senatorul PNL.

Întrebată ce ar dori parlamentarii să afle în urma acestor audieri, Laura-Iuliana Scântei a răspuns: „Scopul acestor audieri este acela de a identifica dacă profilul candidatului propus de premierul desemnat să formeze cabinetul corespunde sub aspectul CV-ului personal, expertizei și experienței sale anterioare profilului de ministru care să gestioneze acel portofoliu.

Evident, componenta politică nu poate fi exclusă. Votul, până la urmă, este un vot politic, nu este un vot eminamente tehnic, dar rolul Comisiilor Tehnice de Specialitate este de a puncta, mai degrabă, soluțiile din programul de guvernare pentru fiecare portofoliu, în ce măsură ele sunt cunoscute de candidați, care sunt termenele în care își asumă îndeplinirea acestora, și acest lucru este evidențiat atât în prezentarea personală pe care o face el la început, cât și, ulterior, toate aceste aspecte fiind verificate pe parcursul sesiunii de întrebări și răspunsuri. Unele întrebări au o complexitate mai mare, alte întrebări sunt, pur și simplu, solicitări de referințe din trecutul profesional, sau politic al candidatului.

Repet, rolul audierii în Comisiile de specialitate este acela de a evidenția că profilul acelui candidat este potrivit pentru profilul de ministru în portofoliul respectiv, cunoaște domeniul pe care urmează să-l gestioneze și are capacitatea profesională și politică să le îndeplinească.”

În final, senatorul a vorbit despre punctele esențiale pe care și le propune să le îndeplinească Guvernul Orban: „Cred că avem două obiective majore în perioada imediat următoare, și mă refer la luna noiembrie când spun perioadă imediat următoare. Dacă votul de învestitură va fi unul pozitiv și el va fi acordat săptămâna viitoare, în data de 4 noiembrie potrivit calendarului aprobat de Birourile Permanente reunite, acest Guvern trebuie să se asigure că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale ce se va derula în data de 10 și 24 noiembrie este unul democratic, legal, fără situații, disfuncționalități, atât în ceea ce privește starea votului în țară, cât și a votului pentru românii din diaspora. Aceasta este prima prioritate, să avem un proces electoral corect, pentru asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii români.

A doua urgență a acestui Guvern este de a pregăti proiectul de buget pentru anul următor și de a veni cu el în Parlament până la data estimată potrivit calendarului din programul de Guvernare, 15 decembrie. România are nevoie de stabilitate economică, nu doar politică, iar stabilitatea economică este dată de un proiect realist de buget, pe care Guvernul Ludovic Orban îl va redacta și supune spre aprobare Parlamentului României.

Evident, pe celelalte domenii sectoriale, Justiție, Apărare, Interne sunt măsuri urgente pe care, probabil, între 1 și 5 măsuri au caracter de urgență imediată în domeniile respective, dar cred că cele două pe care vi le-am punctat, respectiv organizarea alegerilor prezidențiale și pregătirea proiectului de buget și votarea lui în Parlament, sunt cele două măsuri importante ca termen și conținut pe care Guvernul Orban va trebui să le îndeplinească.”

Cuvinte grele rostite la 4 ani de la tragedia Colectiv

Articolul precedent

Liverpool a câștigat procesul intentat de sponsorul oficial, New Balance. Nike va fi brandul echipei pentru următorul sezon

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual