sursa foto: forum-asia.org
FactualSpot

Internetul este interzis în Cașmir de peste 150 de zile. Curtea Supremă a Indiei condamnă decizia Guvernului

0

Curtea Supremă a Indiei a oferit Guvernului termenul de o săptămână pentru a-și revizui suspendarea serviciilor de internet în provincia Cașmir, administrată de India. Această regiune se află sub interdicția accesului la internet, de peste 150 de zile, fiind cea mai lungă perioadă în istoria Indiei.

Până în luna august, regiunea Cașmir s-a bucurat de autonomie parțială în cadrul Republicii Indiene, însă, pe 4 august 2019, i-a fost tăiat accesul la internet, pe termen nedefinit, din cauza incertitudinii politice și a situației tensionate dintre India și Pakistan.

Măsura a fost adoptată în urma protestelor din Cașmir, compuse din majoritatea musulmană a zonei, arată site-ul mediastandard.ro. Manifestațiile din provincia Cașmir au apărut ca urmare a unei propuneri de lege, a Parlamentului Indian, conform căreia apartenența la religia musulmană exclude în mod direct calitatea de cetățean al Indiei.

Drept răspuns, a fost luată decizia de a întrerupe serviciile de internet și comunicații, cu scopul de a înlătura pericolul ca acești oameni să se asocieze. Mai mult decât atât, a fost impusă o lege, prin care este interzisă adunarea a mai mult de patru persoane, pentru a preveni actele de disidență.

Serviciile de comunicații au fost restabilite în luna octombrie, scrie mediastandard.ro, însă accesul la internet este încă blocat, fapt care favorizează cenzura. Aceste tipuri de acțiuni sunt caracteristice statelor autoritare, care își doresc să diminueze libertatea de exprimare și să dețină controlul asupra accesului la informațiile transmise populației.

Prevederile României la nivel constituțional

În România, libertatea de exprimare este reglementată în art. 30 din Constituție: “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”

De asemenea, dreptul de întrunire este reglementată la nivel constituțional, în art. 39. Acesta reglementează faptul că: „mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.”

În art. 40, Constituția României reglementează și dreptul de asociere: „Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.”

#DosarulHolidayClubNeptun –> Dragoș Săvulescu va fi extrădat pentru a fi închis 5 ani în România. S-a predat unei secții de poliție din Napoli

Articolul precedent

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual