sursa foto: france24.com
FactualSpot

Instituțiile românești monitorizează situația coronavirusului. În Arad au fost suspendate cursurile unei facultăți

0

Luni, 24 februarie, au loc ședințe succesive ale reprezentanților din ministerele Sănătății, Transporturilor, Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, cu privire la prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Așadar, la ora 12.00 este programată o reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, la sediul Ministerului Sănătății. Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus a fost constituit în 22 ianuarie și cuprinde specialiști, sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Ulterior, la ora 14.00 are loc întrunirea Comitetului pentru situații de urgență, la Ministerul Afacerilor Interne, la care vor participa și reprezentanții Ministerului Sănătății.

De asemenea, cursurile Universității Vasile Goldiș din Arad vor fi suspendate, motivarea conducerii fiind că acolo învață mulți studenți italieni.

Întrebat ce probabilitate există ca în România să apară cazuri de coronavirus, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a răspus: „Nu putem spune că nu va fi. E o chestiune de timp. Granițele nu pot fi închise. Oamenii călătoresc.”

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

Cu privire la comunicările privind existența unor cazuri confirmate de infecție cu virusul COVID-19 (coronavirus) în Republica Italiană (zona Lombardia și Veneto), Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Autoritățile locale au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto).

Măsurile includ:

  • Formarea unui cordon sanitar în jurul regiunilor afectate, prin interzicerea ieșirilor și intrărilor cetățenilor în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă focarul italian al epidemiei;
  • Suspendarea serviciilor de educație pentru copii și școli și stoparea excursiilor educaționale în cele două regiuni;â
  • Suspendarea activităților serviciilor publice, fără a suspenda furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică;
  • Suspendarea anumitor tipuri de activități comerciale, cu excepția celor care oferă servicii esențiale;
  • Limitarea accesului sau suspendarea serviciilor de transport public de mărfuri și pasageri, cu excepții în cazuri specifice;
  • Amânarea manifestărilor sportive din cele două regiuni (inclusiv a partidelor de fotbal din Serie A).

Până la acest moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români.

În acest context, MAE reiterează importanța respectării cu strictețe a  recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect.

Conform datelor transmise de autoritățile române din domeniul sănătății, „persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, intră în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.”

Ambasada României la Roma, prin intermediul task force-ului constituit la nivelul misiunii diplomatice, menține contactul în permanență cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației.

Germania încearcă să extindă legile de incriminare a discursului instigator la ură în mediul online

Articolul precedent

BREAKING: Numirea lui Orban este neconstituțională conform judecătorilor CCR. Vom mai avea alegeri anticipate?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual