sursa foto: g4media.ro
FactualSpot

Încercarea USR de a desfiinţa Secţia Specială a eşuat. Senatul a respins proiectul de lege

0

Pe ordinea de zi a lucrărilor în plenul Senatului s-a aflat și propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins proiectul de lege înaintat de USR Parlamentului, cu 47 de voturi „împotrivă”, 27 de voturi „pentru” și trei abțineri.  Pe 27 noiembrie, inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată, în mod tacit (prin lipsa pronunțării asupra proiectului în termenul prevăzut la art.75 alin(2) din Constituție).

Guvernul ar putea propune dezbaterea și adoptarea, în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate, desființarea Secției Speciale sau regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia ținând cont de recomandările cuprinse în raportul MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare la nivelul Uniunii Europene), raportul GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției) și recomandările Comisiei de la Veneția.

Vineri în ședința de Guvern, Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției a prezentat un memorandum referitor la recomandările cuprinse în documentele europene menționate despre Secția Specială și cadrul în care îşi desfăşoară această instituţie activitatea. „Urmează ca Guvenul să decidă calea de urmat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Stați liniștiți, avem ac de cojocul lor! Nu degeaba recomandă GRECO desființarea Secției Speciale a Parchetului, considerată “o anomalie” care pune în pericol independența justiției! România nu e terenul de joacă al corupților, nu vom tolera presiunile, terorizarea magistraților! Fără o Justiție independentă nu există stat de drept, iar fără stat de drept suntem în pericol să pierdem bani europeni! Iar fără bani europeni, România poate rămâne prizoniera celor care vor să țină populația în mizerie și sărăcie, pentru a o putea folosi în interes de clan! Lupta continuă, oameni buni!” a fost reacția europarlamentarului PNL, Rareș Bogdan, după votul exprimat în Senat.

The European Green Deal: Comisia europeană a publicat strategia de mediu până în 2050

Articolul precedent

Președintele retrage decorațiile onorifice a 12 persoane condamnate penal, printre care se numără și Adrian Năstase

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual