sursa foto: stiri.rol.ro
FactualSpot

Început îndoielnic de campanie electorală. Ce nu au voie să facă candidații alegerilor parlamentare?

0

Astăzi este prima zi a campaniei electorale desfășurate pentru alegerile parlamentare stabilite în data de 6 decembrie. Potrivit legii campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării și  se încheie în ziua de sâmbătă 5 decembrie, la ora 7,00. Data alegerilor parlamentare a fost stabilită de către Guvern (HG 744/2020).

O urmă de îndoială pentru data alegerilor: rămâne 6 decembrie?

Parlamentul și-a arogat competența de a stabili ziua scrutinului printr-un vot fulger derulat de ambele camere în aceeași zi (27 iunie). Ulterior Președintele a atacat legea la Curtea Constituțională, însă magistrații curții au respins sesizarea, astfel încât lui Iohannis nu i-a mai rămas decât un singur instrument: trimiterea legii pentru reexaminare. Este de așteptat ca după această procedură Parlamentul să păstreze forma adoptată a legii, obligând președintele la promulgarea ei.

Dacă Proiectul de Legeprivind unele măsuri pentru organizarea alegerilor  pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016va fi promulgat de Președinte atunci, matematic vorbind, alegerile se vor desfășura după 6 septembrie. Cel mai târziu pe 20 martie, pentru că, așa cum spune Constituția,  alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului, iar mandatul va expira pe 20 decembrie.

Ce nu au voie să facă partidele/alianțele/candidații?

Regulile campaniei electorale sunt stabilite în Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020, adoptat prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente.

Este interzisă oferirea, darea sau distribuirea către alegători, în mod direct sau indirect, a măștilor, a dezinfectanților, a odorizantelor auto, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a șepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoșelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleților, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a țigărilor și a altor asemenea produse.

Partidelor, alianțelor, candidaților independenți sau organizațiilor cetățenilor
aparținând minorităților naționale nu le este permisă :

  • utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie, imagini ale candidaților, precum și orice alte referiri la competitorii electorali;
  •  utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
  •  spectacole, serbări, focuri de artificii etc.;
  • bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță ( atât discursul, cât și mesajele de propagandă electorală care incită, promovează ori justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranță sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000)

Limitele maxime ale cheltuielilor care pot fi efectuate în campania electorală sunt stabilite la  60 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de deputat sau de senator.

Copos, trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu. O lucrare plagiată i-ar fi adus libertatea

Articolul precedent

Prima centrală nucleară din Belarus, conectată la sistemul energetic. Lituania, îngrijorări privind siguranța și securitatea națională

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual