sursa foto: Creative Commons/ ND 2.0
FactualSpot

Începe programul de testare gratuită pentru COVID-19 în Capitală. Unde și când se pot înscrie bucureștenii?

0

Primarul Municipiului București a anunțat că vineri, 22 mai, începe testarea pentru a verifica infectările cu COVID-19 în Capitală, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Mâine, la ora 13,00, va fi lansată platforma online testampentrubucuresti.assmb.ro, acolo unde se vor putea înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni în scopul de a fi testați gratuit pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

Capitala se înscrie, în acest mod, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, potrivit postării de pe Facebook a primarului General.

Platforma este parte a proiectului „Testăm pentru București” – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice. Acest proiect, anunțat în luna mai, își propune ca 11.000 de bucureșteni să beneficieze gratuit de testare pentru depistarea infectării cu COVID-19, în timp ce, săptămâna viitoare va începe și celălalt proiect de testare anunțat, cel care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul în Capitală.

Care sunt pașii de urmat și condițiile ce trebuie îndeplinite pentru testare?

• Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

• Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

• Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

• Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

Directorii Volkswagen au obținut o înțelegere judiciară de 9 milioane de euro în scandalul Dieselgate

Articolul precedent

NATO – reuniune de urgență, vineri, în urma deciziei SUA de a se retrage din tratatul Cer Deschis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual