sursa foto: fancourier.ro
FactualSpot

Începând cu 14 septembrie, un Regulament UE impune standarde de securitate mai ridicate plăților efectuate cu cardul sau prin aplicațiile de Home’Banking. ING a introdus condiții mai stricte de autorizare a plăților

0

ING Bank a anunțat că, începând de sâmbătă, autorizarea plăților cu cardul în magazine sau pe siteuri va avea o autentificare mai strictă. Și celelalte bănci sau companii care prestează servicii bancare de acest gen vor adopta modificări ale serviciilor sale în acest sens, în contextul în care, normele unui Regulament la nivel european vor deveni aplicabile.


Începând de sâmbătă, 14 septembrie, va deveni aplicabil Regulamentul Delegat al Uniunii Europene 2018/389 ce a fost adoptat de către Comisia Europeană pentru a veni în completarea Directivei 2015/2366 privitoare la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare. Teoretic scopul Directivei este de a îmbunătăți standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European și de a stimula inovația pe piața serviciilor de plăți, astfel încât acestea să devină mai sigure și mai eficiente. Directivă urmează să fie transpusă în legislația internă în perioada următoare.

Regulamentul UE, direct aplicabil în România și în toate statele membre ale Uniunii, stabilește cerințele tehnice și măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienților (SCA) și pentru comunicarea în condiții de siguranță cu terții prestatori de servicii de plată (Terți PSP).

Prin dispozițiile adoptate, securitatea utilizării instrumentelor de plată electronică, precum cardurile sau serviciile de tip Home’Bank, va fi sporită.

ING Bank adoptă măsuri pentru plăți mai sigure

Clienții ING vor trebuie să parcurgă pași adiționali pentru validarea/autorizarea plăților pe care le vor face online și în magazine, cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Acest lucru va fi necesar pentru respectarea procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA- Strong customer authentication).

Astfel, ING informează că de acum încolo, pentru a face o plată cu cardul ING pe un site care folosește serviciul 3D Secure, pe lângă parola pe care banca o va genera prin SMS la numărul de telefon al clientului, va trebui introdus și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, în cazul celor care nu au un CNP.

Banca anunță că pregătește o soluție de autorizare a oricărei plăți pe internet direct din Home ‘Bank, folosind user-ul și parola.

Tot din motive de siguranță, pentru unele plăți contactless la POS (care pot fi realizate cu cardul sau cu telefonul mobil) va fi necesară introducerea codului PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

În ceea ce privește plățile mai mici de 30 de euro (sau echivalentul în lei) efectuate din serviciul Home’Bank, nu va mai fi necesară introducerea codului Digipass sau a parolei de acces în Home’Bank. Se vor putea efectua până la 5 astfel de plăți consecutive, dacă valoarea totală a tranzacțiilor nu depășește 100 de euro.

Autorizarea prin intermediul parolei sau a codului Digipass va fi obligatorie pentru cea de a 6-a plată, chiar dacă aceasta nu depășește 30 de euro. De asemenea, parola va fi necesară pentru orice plată care depășește 30 de euro. Sistemul va solicita introducerea codului Digipass sau a parolei și în cazul în care valoarea cumulată a ultimelor plăți (mai puține de 5) depășește 100 de Euro.

Servicii bancare disponibile prin aplicația unui terț prestator de servicii de plată

Beneficiarii serviciilor bancare au posibilitatea de a oferi accesul la conturile personale de plăți unui terț prestator de servicii de plată (Terț PSP) , cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, iar potrivit celor două acte europene menționate anterior, ING va permite accesul acestuia la datele din conturi astfel încât plățile către terț să poată fi efectuate direct din aplicația terțului. Așadar, nu mai este obligatorie accesarea Home’Bank pentru a autoriza plata, fiind posibilă prin introducerea în aplicația terțului, a user-ului și parolei din Home’Bank plus a codului transmis prin SMS.

Un alt serviciu nou disponibil este cel care permite interogarea soldului și a tranzacțiilor efectuate din contul bancar prin intermediul prin intermediul aplicației Terțului PSP, fără a mai fi nevoie de accesarea Home’Bank. Asemenea plăților, și vizualizarea datelor respective vor trebui autorizate de utilizator folosind userul și parola Home’Bank și codul primit prin SMS. ING prevede un termen de 90 de zile în care autorizarea pentru interogare sold este valabilă.

Un al treilea serviciu ING accesibil prin intermediul aplicației unui Terț PSP este verificarea disponibilității în cont a  unei anumite sume în vederea inițierii unei tranzacții cu un card fizic sau virtual emis de către terț.

actualizarea contractului-cadru aplicabil serviciilor de plată

Pentru a asigura respectarea Regulamentului UE, anumite clauzele contractuale vor fi actualizate pentru a aduce la cunoștință următoarele:

  • Introducerea definițiilor aferente noilor servicii de plată și procedurii de autentificare strictă a clienților;
  • Actualizarea condițiilor de acces la aplicațiile de internet banking și de efectuare a plăților electronice prin internet banking și cu carduri, cu referire la aplicarea autentificării stricte a clienților;
  • Introducerea unei secțiuni dedicate ce cuprinde dispoziții speciale privind serviciile de plată prestate de Terți PSP.

Noile versiuni ale documentelor vor intra în vigoare la data de 14 septembrie 2019 și vor înlocui versiunile actuale ale acestora.

Cum a deblocat Dăncilă activitatea Guvernului pentru a putea adopta OUG necesare prelungirii înscrierii la vot și plății salariilor

Articolul precedent

Klaus Iohannis refuză propunerile miniștrilor. Cere Guvernului prezentarea în fața Parlamentului pentru un vot de validare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual