sursa foto: romaniatv.net
FactualSpot

Începând cu 12 octombrie, telefoanele și alte dispozitive mobile sunt interzise în trafic

0

Guvernul a adoptat pe data de 12 august o ordonanță pentru modificarea și completarea Codului Rutier adică a OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Principalele schimbări aduse Codului Rutier sunt referitoare la sancțiunile pe care participanții în trafic le riscă dacă folosesc telefonul mobil în timpul conducerii. Mare atenție însă, sancțiunile sunt aplicabile și în cazul în care șoferii sau utilizatorii de vehicule care nu necesită un permis de conducere vor fi surprinși doar ținând în mână telefonul.

Mai mult decât atât, modificările prevăd că orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video este interzis la îndemâna participanților din trafic.

Anterior PeROL a publicat un articol referitor la propunerea de ordonanță a guvernului pentru modificarea Codului Rutier oferind, în final, un exemplu de actualitate prin care este subliniată importanța respectării restricțiilor pentru siguranța în trafic.

Modificările Codului Rutier aplicabile din data de 12 octombrie

O nouă contravenție este prevăzută de dispozițiile Codului Rutier și anume: „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Pentru că acest text a fost adăugat la litera c) alin(1) al articolului 108, înseamnă că cei care nu vor respecta prevederile enunțate vor risca aplicarea a 4 puncte de penalizare, pe lângă sancțiunea amenzii contravenționale din clasa a III-a cuprinse între 870 și 1120 de lei (de la 6 la 8 puncte-amendă) dispusă la art. 101 alin(2).

Mai mult, în caz de concurs de contravenții, ceea ce înseamnă încălcarea unei reguli de circulație a vehiculelor concomitent cu nerespectarea prevederilor mai sus menționate, legea prevede, la art. 100 alin(3), sancțiunea cu amenda între 580 și 725 de lei [clasa a II-a de sancțiuni] și aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Restricția ținerii în mână sau a folosirii cu mâinile în orice fel a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice se aplică și în cazul celor care utilizează un vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere. În cazul acestora, sancțiunea prevăzută este amenda cuprinsă între 870 și 1120 de lei [art.101 alin(1) punctul 19].

Mai precizăm faptul că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct -amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, însă, prin excepție, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 un punct-amendă este 145 lei. [art.98 alin (22) din OUG. 195/2002].

Deciziile adoptate în ședința ALDE aduc o amenințare cu excluderea pentru Meleșcanu. Iani Popa, propunerea pentru președenția Senatului

Articolul precedent

ATENTAT TERORIST asupra campusului in care isi desfasoara activitatea AMBASADA ROMANIEI LA KABUL. Un diplomat roman a murit.

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual