sursa foto: basilica.ro
FactualSpot

Încă 30 de zile în regim de stare de alertă, a hotărât Guvernul. Urmează decizia Parlamentului. Ce activități se vor putea relua?

0

Ședința de Guvern de astăzi s-a încheiat prin aprobarea unanimă a hotărârii de prelungire a stării de alertă adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Premierul Ludovic Orban, care este și președintele CNSU a anunțat că slujbele în interiorul lăcașelor de cult vor fi din nou permise, cu respectarea măsurilor ce vor fi impuse prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce privește restul măsurilor aplicabile, cuprinse în anexa Hotărârii CNSU, sunt deja cunoscute din seturile de relaxare adoptate de Guvern în ultima lună. Surse Digi24.ro au obținut documentul în forma adoptată.

Zborurile spre și dinspre țările pentru care nu se mai aplică măsura carantinării sau a izolării la domiciliu vor putea fi reluate. Evenimentele private vor fi permise în limita a 20 de persoane în interior și maximum 50 de persoane în spațiu deschis. Restaurantele și barurile vor rămâne în continuare închise publicului.

Hotărârea de Guvern pentru instaurarea stării de alertă a fost supusă aprobării Parlamentului, care potrivit Legii 55/2020 are termen de 5 zile să încuviințeze măsură asupra căreia poate aduce modificări, ori să respingă  solicitarea de încuviințare, situație în care starea de alertă încetează de îndată.  Însă pentru prelungirea stării de alertă normele nu specifică necesitatea aprobării de partea Parlamentului, o scăpare a parlamentarilor PSD care au adoptat pe repede înainte această lege pentru a controla activitatea executivă a Guvernului.

Opoziția (PSD, ALDE și ProRomânia) împreună cu USR a susținut că prelungirea pe întreg teritoriul țării, a stării de alertă, pentru 30 de zile nu este justificată. După CEx-ul PSD de ieri, președintele interimar Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va accepta prelungirea stării de alertă doar pentru 15 zile.

Nu doar actorii scenei politice se află în contradicții privind prelungirea stării de urgență, deoarece ultimele comunicate oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică au adus o creștere a cazurilor zilnice depistate cu SARS-CoV-2.

Conducerea penitenciarului Drobeta, demisă. Cătălin Predoiu a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la eliberarea criminalului care a incendiat o adolescentă

Articolul precedent

Încă 345 de persoane infectate cu COVID-19, în România, numărul total ajungând la 22.760. 16.117 persoane s-au vindecat și 1.451 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual