sursa foto: voanews.com
FactualSpot

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului critică rasismul și agresiunile împotriva jurnaliștilor de la manifestațiile din SUA

0

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului și-a arătat miercuri, 03 iunie, dezaprobarea față de „rasismul structural” şi „agresiunea fără precedent” față de jurnaliştii din SUA, acolo unde aceștia se confruntă cu numeroase proteste împotriva rasismului şi a brutalităţilor poliţieneşti, conform AFP, citată de Agerpres.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a declarat, într-un comunicat de presă, faptul că: „Trebuie să fie auzite vocile care cer să se pună capăt uciderii afro-americanilor neînarmaţi. Trebuie să fie auzite vocile care cer încetarea violenţei poliţieneşti. Şi vocile celor care solicită eradicarea rasismului endemic şi structural ce afectează societatea americană.”

Sute de mii de americani au ieșit în ultima săptămână să protesteze împotriva brutalităţii poliţiştilor, a rasismului şi a inegalităţii sociale, accentuate în contextul pandemiei de COVID-19, sfidând, însă, restricţiile de circulaţie. Manifestațiile au survenit în urma morţii lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani menţinut la sol cu faţa în jos până la asfixiere de către de un poliţist alb în Minneapolis. Din solidaritate față de americani, populația din Marea Britanie, Germania, Canada, Noua Zeelandă, Amsterdam și Paris a ieșit să se alăture cauzei lor de a opri inegalitatea rasială și abuzurile polițiștilor.

Bachelet a făcut apel la importanța unui leadership clar şi constructiv pentru a scoate ţara din această criză, criticând atitudinea preşedintelui Donald Trump care a optat pentru intransigenţă şi nu pentru reconciliere, în momentul în care a ameninţat că va recurge la armată pentru a restabili „legea şi ordinea.”

„În special în timpul unei crize, o ţară are nevoie ca liderii săi să condamne fără echivoc rasismul, ca ei să reflecteze asupra a ceea ce a provocat o furie extremă oamenilor, ca ei să asculte şi să tragă învăţăminte din situaţie şi să ia măsuri pentru a corecta cu adevărat inegalităţile”, a mai arătat Michelle Bachelet în mesajul său.

Legea fundamentală a românilor arată că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.”

100 de ani de la încheierea Tratatului de la Trianon. 4 iunie nu este zi națională, în ciuda legii PSD

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică raportează 19.907 de români infectate cu COVID-19. 13.919 de persoane s-au vindecat și 1.299 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual