sursa foto: cronicaromana.net
FactualSpot

În așteptarea deciziei Camerei Deputaților cu privire la abrogarea pensiilor speciale. Judecători, procurori, avocați și grefieri și-au suspendat activitatea

1

Ședința extraordinară, în plen, a Camerei Deputaţilor, ce are loc marți, 28 ianuarie, începând cu ora 14.00, în sesiune extraordinară, are ca punct pe ordinea de zi dezbaterea cu privire la proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale și să dea votul final.

În așteptarea votului din Parlament pe legea de abrogare a pensiilor speciale, mai multe instanțe și parchete din țară (Baia Mare, Brașov, Ploiești, Câmpulung, Bacău, Timișoara, București) și-au suspendat activitatea, conform informațiilor G4media.ro. Încă de miercuri, 22 ianuarie, Tribunalul Municipiului București și Curtea de Apel București și-au suspendat activitatea pentru o perioadă nedeterminată.

Magistrații sunt nemulțumiți deoarece, astăzi, 28 ianuarie, se află în dezbaterea parlamentarilor legea privind eliminarea pensiilor de serviciu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis anterior un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale, în ciuda faptului că există o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.

„Am decis ca în 28 ianuarie să fie plen pentru votarea proiectului privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PNL să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate”, anunțase Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a analizat informările comunicate de avocați cu privire la starea de încordare creată la nivelul întregului sistem judiciar și exprimă profunda îngrijorare cu privire la posibila evoluție ce ar putea afecta actul de justiție din România. Totodată, Comisia exprimă convingerea că toți factorii implicați vor fi solidari în apărarea independenței profesionale, valoare indispensabilă a statului de drept, iar eventualele derapaje vor fi evitate de autoritățile competente, pentru a fi protejate în primul rând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

O decizie a Curții Constituționale a României arăta, în 2010, că: „În concluzie, Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.”

Panica coronaviruslui din România, ținută sub control. ANPC verifică toate produsele chineze aduse în țară

Articolul precedent

75 de ani de la sfârșitul Holocaustului. Parlamentul European a organizat un eveniment de comemorare

Articolul următor

Articole asemănătoare

1 Comentariu

  1. Awesome post! Keep up the great work! 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual