sursa foto: senat.ro
FactualSpot

Importante funcții pentru conducerea CNCD și a Curții de Conturi au fost împărțite de parlamentari prin vot. Niculae Bădălău ar trebui să renunțe la apartenența politică PSD

0

În ședința de astăzi de la Palatul Parlamentului, senatorii și deputații au votat în plen comun, prin procedură secretă cu buletine de vot, numirea candidaților în funcțiile libere din Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Din cele 9 posturi constitutive ale Colegiului Director CNCD, sunt puse în joc 7 mandate, 6 complete (de 5 ani) și un post pentru un rest de mandat pentru 3 ani. Funcționarii au atribuția ca împreună, ca organ unic colegial deliberativ și decizional, să soluționeze cazurile de discriminare primite de CNCD, după investigarea și constatarea acestora.

Luni, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru egalitate de şanse a deputaților  au acordat 23 de avize favorabile şi unul negativ pentru candidaţii rămași în cursă după ce alți doi și-au retras candidaturile. Dintre cei 23 au fost aleși următorii:

  • Claudia Sorina Popa (PNL)
  • Adrian Nicolae Diaconu (PSD, fost polițist)
  • Horia Grama (PSD, fost șef al Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive)
  • Cristian Jura (PSD)
  • Csaba Asztalos (actualul președinte al CNCD, propus de UDMR)
  • Cătălina Olteanu (propusă de USR)
  • Maria Moța (PNL)

De asemenea, parlamentarii și-au exprimat votul pentru numirea lui Ilie Sârbu în postul de vicepreședinte al Curții de Conturi, a lui Niculae Bădălău în funcția de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi precum și pentru desemnarea funcționarilor în posturile vacante de consilieri din cadrul aceleiași instituții de control financiar.

Candidații au primit aviz pozitiv ieri în Comisiile de buget ale celor două Camere parlamentare.

Ilie Sârbu a fost numit pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu de la Curtea de Conturi, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014.El a fost validat cu 329 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă”.

Niculae Bădălău este în prezent președintele organizației PSD Giurgiu, funcție la care va trebui să renunțe din cauza incompatibilităților reglementate pentru funcțiile Curții de Conturi [art.49 alin(2) Lege nr. 94/1992- se interzice membrilor Curții de Conturi să facă parte din partide politice sau să desfășoare activități publice cu caracter politic.]

Funcționarii numiți azi în Parlament vor avea salarii de peste 25 000 de lei lunar.

Pentru a fi numiți consilieri de conturi, se cere îndeplinirea următoarelor condiții: studii superioare economice, juridice sau inginerești, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temeinică.  Legea 98/1992 spune că Parlamentul numește președinții și vicepreședinții Curții de Conturi și ai Autorității de Audit dintre consilierii de conturi.

În ceea ce privește funcțiile disponibile de consilieri la Curtea de Conturi, au fost confirmați cei care au primit avize pozitive din partea comisiilor de buget ale celor două Camere:  Sorin Lazăr,Ion Călin , Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020),Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa

Prădătorii sexuali vor fi pedepsiți mai aspru, fără posibilitate de pronunţare cu suspendare

Articolul precedent

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: pandemia COVID-19 reprezintă „O lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual