sursa foto: ecopolitic.ro
FactualSpot

Guvernul va adopta prin ordonanță măsurile necesare funcționării bugetului, după ce PSD a pus bețe în roate

0

Pe 6 ianuarie începând cu ora 16:00 cabinetul miniștrilor PNL s-au reunit pentru prima ședință de Guvern a anului 2020. Prim-ministrul Ludovic Orban a precizat în deschiderea ședinței că salută decizia Președintelui de a promulga Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru adoptarea celor 2 legi precum și pentru Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, printre care și OUG 114/2018, însă, cea din urmă lege a fost atacată pe fond și pe formă de către președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului la Curtea Constituțională a României. Așadar, promulgarea acesteia de către Președinte a fost blocată potrivit art.77 alin(3) din Constituție:

Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Deoarece prevederile proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) cuprindeau măsuri care stau la baza construcției bugetare, Guvernul a adăugat pe ordinea de zi adoptarea unei Ordonanțe  privind unele măsuri fiscal bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative prin care să adopte măsurile necesare desfășurării conforme a planului bugetar pentru anul 2020.

Printre măsurile de reformă necesare se numără:

  •  înghețarea salariilor demnitarilor;
  • prorogarea termenelor de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari (amânarea cu un an de zile);
  • anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie;
  • încetarea detașărilor din privat în zona publică;
  • interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public;
  • plafonarea punctului de amendă (care, o dată cu creșterea salariului minim ar fi trebui să ajungă la valoarea de 223 de lei . În ultimii 2 ani, prin Ordonanță de Guvern, punctul amendă a fost stabilit la 145 de lei.)

Ca să fim perfect realiști, în această lege sunt foarte multe prevederi care creează un impact asupra legii bugetului și este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de OUG, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Justiției”, a afirmat premierul Orban.

Magistrații români vs. legile Justiției PSD-ALDE. Procese discutate la CJUE, pe 20 și 21 ianuarie

Articolul precedent

Componența completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru 2020

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual