sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru modificarea legislației electorale. PSD plănuiește un asalt pe două fronturi

0

Astăzi, 29 ianuarie, începând cu ora 14:00, Senatul și Camera Deputaților s-au reunit pentru o a doua ședință parlamentară în sesiune extraordinară, convocată de data aceasta de Președintele României, Klaus Iohannis.

Motivul reuniunii parlamentare a fost angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pentru adoptarea proiectului legislativ prin care se va modifica alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Mai precis este vorba despre modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Află mai multe despre ce presupune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului?

Înainte de ședință, Marcel Ciolacu i-a cerut în mod public premierului Orban să retragă proiectul angajării răspunderii pe modificarea legislației electorale spunând că această practică a Guvernului  este considerată neconstituțională și de CCR care, în această dimineață a admis două sesizări formulate de PSD. Sesizările au fost formulate cu privire la adoptarea prin angajarea răspunderii Guvernului a două legi, cea care modifică vechimea pentru intrarea în magistratură şi cea privind transportul școlar.

Totuși, angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea legislației electorale privitoare la alegerile locale a avut loc, astfel încât social-democrații au anunțat că vor depune mâine o moțiune de cenzură. Potrivit informațiilor Digi24, moțiunea va fi votată peste 2 săptămâni. PSD va avea sprijinul membrilor UDMR și a celor patru parlamentari din partidul lui Teodor Meleșcanu. Matematic vorbind, moțiunea are până acum sprijinul a 232 de parlamentari. Practic lipsește un singur vot pentru a da jos Guvernul Orban, deoarece sunt necesare jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465), ceea ce înseamnă 233 de semnături, pentru ca moțiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului. (Citește și explicații despre moțiunea de cenzură).

 

Turiştii care şi-au cumpărat vacanţe în China își pot recupera integral banii. Autoritățile române recomandă evitarea deplasărilor

Articolul precedent

CCR a admis sesizările PSD-ului cu privire la angajarea răspunderii Guvernului pe două proiecte legislative. Proiectul de modificare a legislației electorale ar putea fi atacat în mod similar

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual