sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Guvernul se pregătește să reintroducă amenzile. L.Orban: Am trecut de la stare de alertă la stare de alertă maximă

0

După un prim week-end relaxat, săptămâna românilor începe sub condiții diferite față de ultimele 3 zile: Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  a intrat în vigoare.

În ședința de Guvern susținută în această dimineață, premierul  și miniștri vor adopta actele necesare pentru a institui starea de alertă în conformitate cu prevederile legii adoptate de Parlament săptămâna trecută, cu modificări aduse față de proiectul legislativ propus de cabinetul Orban.

„Odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, continuăm practic starea de alertă, ca să am o exprimare plastică, trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor, care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.” a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern.

La 19:00, prim-ministrul a convocat toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunțit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă, în cadrul Hotărârii de Guvern și în cadrul Legii 55/2020.

Toate ministerele care au atribuții în cadrul stării de alertă trebuie să emită, cu aprobarea ministrului Sănătății, documentele administrative pentru a stabili regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spații comerciale, în centre de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor s.a. pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm răspândirea virusului, a mai transmis premierul Orban.

După ce va fi emisă HG va fi trimisă spre aprobare de către Parlament.

”Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată” spune Legea 55/2020.

Pe fondul relaxării, se înmulțesc protestele în Europa împotriva restricțiilor luate de autorități pentru a limita răspândirea COVID-19

Articolul precedent

Ce restricții a adoptat Guvernul? Nici concertele de tip drive-in nu sunt permise

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual