sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Guvernul pregătește OUG pentru organizarea alegerilor primarilor în două tururi. Ce strategii pun la cale partidele pentru alegerile locale

0

Președintele Klaus Iohannis a menționat într-o declarație de presă oferită la finalul celor 3 ședințe de lucru pe care le-a avut astăzi cu premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, ministrul Economiei, ministrul Muncii și vicepremierul Raluca Turcan că Guvernul va promova, în foarte scurt timp, o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi.

Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile de luni, 13 ianuarie, ale purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, prim-ministrul ar fi intenționat să solicite convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a putea repeta procedura de angajării a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui pachet de proiecte legislative prin care să modifice alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar și alte măsuri precum eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Însă, sub amenințările PSD de a adopta o moțiune de cenzură, (ceea ce nu este întocmai împotriva strategiei premierului, care, alături de Președinte, dorește alegeri anticipate, citește mai multe AICI), există și riscul ca Guvernul să pice iar proiectul legislativ pentru care și-a asumat răspunderea să fie respins. 

Astfel încât, cea mai sigură variantă de a modifica legislația pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale este prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.  Potrivit surselor există deja un proiect al ordonanței care se află în proces de avizare la ministere.

Se anunță bătălia alianțelor locale în cazul unui singur tur de scrutin

Schimbarea legislației pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (Legea 115/2015) în sensul reintroducerii alegerii primarilor în două tururi de scrutin este unul dintre obiectivele urmărite cu prioritate, încă de anul trecut, de către Alianța USR-PLUS.

În cazul în care acest lucru nu va fi posibil până la organizarea alegerilor locale, ceea ce înseamnă sfârșitul lunii mai ori, cel mai târziu, prima jumătate a lunii iunie, Alianța 2020 a anunțat anterior că va lua în considerare încheierea unor acorduri locale cu PNL pentru susținerea unui candidat unic.

Pe de cealaltă parte, partidele de stânga ar putea adopta aceeași strategie „în situații excepționale„ potrivit declarațiilor date de Victor Ponta, liderul Pro România. „Avem candidații Pro România, dacă vor fi anumite situații excepționale, putem să avem candidați comuni.” a susținut Ponta în cadrul unei emisiuni Digi24.

Moise Guran lasă în urmă jurnalismul pentru a se alătura USR-ului

Articolul precedent

Parlamentul European a votat Rezolutia privind Pactul Ecologic European. Dan Motreanu: “Din pacate amendamentele Romaniei au fost respinse”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual