sursa foto: Facebook/PNL.ro
SpotVideo

Guvernul majorează pedepsele penale pentru infracțiunile referitoare la comportamentul pandemic. Alte măsuri economice adoptate pentru plata șomajului tehnic

0

Guvernul României a avut ieri prima ședință de când premierul Ludovic Orban cât și alți membrii ai executivului au decis să intre în autoizolare, astfel încât deciziile au fost adoptate în condiții speciale, după o ședință desfășurată în videoconferință până după miezul nopții.

În această dimineață premierul a susținut declarații de presă pentru a anunța principalele măsuri adoptate.

O decizie semnificativă de importanță generală este modificarea Codului Penal. În contextul în care există până în prezent  51 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor și amenzi în valoare de 1.835.000 lei aplicate unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea măsurii autoizolării, Guvernul a decis majorarea pedepselor pentru infracțiunea prevăzută la art. 352 Cod Penal.

„Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal.” a precizat primul-ministru.

Majorarea pedepselor se va aplica și în cazul infracțiunii de fals în declarații, săvârșită cu privire la datele traseului epidemiologic efectuat pe care trebuie să le completeze o persoană în momentul revenirii în țară dintr-o zonă cu peste 500 de cazuri.

Premierul a anunțat că va fi introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, atunci se consideră că săvârșesc o omisiune în informarea autorităților, faptă pentru care se poate constitui dosar penal.

Măsuri economice

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru a asigura plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă) prin bugetul de șomaj. „Practic această decizie e necesară pentru foarte multe companii care sunt afectat direct sau indirect de pandemie și multe companii nu au capacitatea să asigure plata salariilor angajaților” susține premierul Orban.

Indemnizațiile lunare pentru șomaj tehnic vor fi asigurate în procentul prevăzut de lege de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Pentru angajați și angajatori, Guvernul a adoptat o OUG pentru majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM cu 5 miliarde  de leu, în primă fază. Ludovic Orban susține că Guvernul este pregătit să majoreze acest plafon cu încă 5 miliarde dacă va fi necesar: „Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.”

Garanția funcționează pentru 90% din credite, în cazul creditelor mai mici de 1 milion de lei și pentru 80%  din creditele mai mari de 1 milion de lei.

Totodată va fi dispusă rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, pentru a asigura fluxul de capital pentru companii  necesar pentru funcționare.

Guvernul mai anunță că plănuiește ca la rectificarea bugetară (ulterior lunii iunie) să asigure creșterea bugetului acordat pentru decontarea concediilor medicale.

Alte măsuri economice au constat în:

  • suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 42 milioane de lei pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică;
  • suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor de Interne cu 100 milioane de lei pentru a putea susține activitatea ministerului și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare în protejarea diferitelor structuri (Poliție, DSU, Jandarmedrie);
  • asigurarea capitalului de lucru pentru Unifarm, compania statului român din subordinea Ministerului Sănătății pentru susținerea activității la nivelul ministerului, direcțiilor, spitalelor și diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce necesar în derularea activității.

Amenzi de aproape 2 milioane de lei pentru cei care nu au respectat izolarea la domiciliu. Neamț și Hunedoara, cele mai sancționate județe

Articolul precedent

LIVE: Parlamentarii lucrează de acasă. Dezbaterile și votul de încuviințare a stării de urgență se țin online

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot