sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Guvernul lucrează la noi măsuri pentru susținere financiară în vremuri de pandemie: garantarea creditelor pentru companiile mari, indemnizații suplimentare și ajutor pentru primării

0

Membrii Guvernului s-au întrunit vineri, 30 aprilie, la Palatul Victoria pentru a susține o ședință pentru adoptarea a noi acte legislative necesare în gestionarea situației îngreunate din punct de vedere economic și sanitar, la nivel internațional, din cauza pandemiei COVID-19.

În deschidere, premierul Ludovic Orban a precizat că a fost semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Craiova, după ce, de la începutul mandatului Guvernului liberal au fost de asemenea încheiate contractele pentru spitalele regionale din Iași și Cluj-Napoca.

Ludovic Orban a fost în această dimineață la Iași, unde a participat la o scurtă ceremonie dedicată echipei alcătuită din 42 de medici și asistenți români care au plecat pentru 15 zile într-o misiune în Republica Moldova pentru a susține sistemul sanitar în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. Pentru acest demers de ajutorare a partenerilor de peste Prut, Guvernul va adopta o hotărâre pentru aprobarea unei donații care va consta în materiale, medicamente, substanțe necesare în bătălia anti-COVID dar și o sumă importantă de bani alocată din fondul rezerva a statului.

Guvernul a anunțat că lucrează la un produs pentru companiile mari, similar cu IMM Invest, pentru garantarea unor credite pentru investiții/capital de lucru. Acesta ar trebui să fie publicat săptămâna viitoare.

Astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Sănătății pentru decontarea cheltuielilor efectuate de primării cu asigurarea spațiilor de carantinare și pentru susținerea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu. Procedurile de decontare a autorităților locale vor începe, de ademenea, săptămâna viitoare.

Printre proiectele legislative aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se numără următoarele proiecte de interes:

  • Proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronaviruslui, fiind vorba de asigurarea indemnizației pentru 150 părinți ai copiilor cu dizabilități cu vârste până la 7 ani cat și pentru persoanele aflate în concediu de acomodare cu copilul avut în vedere pentru adopție. De asemenea, proiectul prevede menținerea drepturilor salariale pentru personalul din centrele de bătrâni și centrele rezidențiale pentru copii și adulți cu dizabilități care lucrează în ture de câte 14 zile pe lună.
  • Proiect de OUG organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publica, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronaviruslui. Este vorba de instituirea unui mecanism pentru derularea unei campanii de informare a cetățenilor într-o perioada în care nevoia de informare cu privire la măsurile ce trebuie respectate atât pe perioada stării de urgență, cât mai ales după ridicare stării de urgență este necesară pentru a limita răspândirea infecțiilor în contextul reluării activității sociale și economice.
  • Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor de acordarea de sprijin cuplat în sectorul vegetal de 85 mil. euro de care vor beneficia 41.000 de fermieri, urmând ca sumele să fie decontate de UE în trimestrul următor.

Organizația pro-iraniană Hezbollah a fost alungată de pe teritoriul Germaniei, fiind considerată structură teroristă

Articolul precedent

Compania clujeană Farmec a obținut avizele de la Institutul Cantacuzino și a început producția de biocide

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual