FactualSpot

Guvernul Libanului face primele arestări în investigarea vinovaților pentru devastatoarea explozie din Beirut

0

Guvernul Libanului a declarat stare de urgență pentru următoarele două săptămâni ca urmare a exploziei din port, în urmă căreia au fost depistate până în prezent 135 de persoane decedate și alte mii de persoane au fost rănite. Explozia s-a dovedit a fi provocată de aprinderea a 2,700 de tone de nitrat de amoniu.

Armata Libanului urmează să aibă controlul asupra Beirutului, Guvernul libanez insistând asupra arestării la domiciliu a oricărei persoane care a administrat depozitul cu materiale inflamabile, din 2014 și până în prezent, conform unei declarații a ministrului comunicării, Manal Abdul Samad. Autoritățile căută să tragă la răspundere pe cei responsabili de depozitarea pentru un timp atât de îndelungat a unor materiale cu risc ridicat de explozie, în condiții nesigure în apropierea zonelor populate.

Prim-ministrul Libanului, Hassan Diab, a solicitat demararea unei anchete cerând pedeapsa maximă pentru cei ce vor fi găsiți vinovați. Însă populația își îndreaptă sentimentele de revoltă asupra instituțiilor generale ale statului.

De asemenea, Guvernul a alocat suma exorbitantă de 100 de milioane de lire libaneze pentru refacerea capitalei. Și alte țări au fost puternic zdruncinate la aflarea veștii, Președintele Iranului oferind ajutor medical pentru persoanele care au fost afectate în urma exploziei.

După exploziile marcante de la Hiroshima și Nagasaki, de pe șase și nouă august 1945, explozia din orașul Beirut de pe 4 august este a treia cea mai marcantă din istorie.

Guvernul estimează că peste 300.000 de persoane sunt afectate de consecințele exploziei ce a ras imobilele de pe o rază de 500 de metri și a produs stricăciuni chiar și la 15 km de locul exploziei.

Uniunea Europeană a anunțat că își va oferi sprijinul prin mecanismul de protecție civilă, prin intermediul căruia va oferi sprijin medical  și echipamente de urgență. Franța, Cipru, Germania, Polonia, Republica Cehă și Olanda sunt primele state care vor acorda suport statului asiatic, celelalte state fiind așteptate să se alăture sprijinului comunitar.

Avocatul Poporului consideră excesivă condiționarea întoarcerii la muncă a salariatului de prezentarea unui test negativ de COVID-19

Articolul precedent

Alte 1.345 cazuri de infectare cu COVID-19. În România, s-au îmbolnăvit, în total, 57.895 de persoane

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual