sursa foto: Twitter
FactualSpot

Guvernul își asumă răspunderea pentru pentru abrogarea recursului compensatoriu. Orban: Nu înseamnă că nu mai beneficiază nimeni

0

Premierul Ludovic Orban a afirmat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Acesta a anunțat, luni, 2 decembrie, asumarea răspunderii Guvernului său cu privire la proiectele pentru justiție și economie.

„Vreau să fac o precizare, abrogarea legii privind recursul compensatoriu, nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu. Fiind sub incidența legii penale cele mai favorabile, abrogarea recursului compensatoriu va genera efecte, doar pentru viitor, vor beneficia în continuare de prevederile fostei legi, nu numai cei care se află astăzi în detenție, ci și aceia care sunt judecați astăzi și, de asemenea, cei care au comis fapte pentru care ar putea să fie condamnați, care îmbracă forma unor infracțiuni, până la momentul abrogării”, a mai spus Orban.

„Dacă Parlamentul nu votează proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pentru asumarea răspunderii și abrogarea acestuia”, a precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat și faptul că ministrul Justiției va merge la CEDO pentru a discuta despre situația justiției din România.

De asemenea, Raluca Turcan a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, în care arăta că: „săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.”

„Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a mai arătat vicepremierul în postarea publicată pe Facebook.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut săptămâna trecută o conferință de presă în care a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”.

Totodată, premierul Orban a anunțat asumarea răspunderii pentru modificarea și abrogarea unor prevederi ale Ordonanței de Urgență 114.

Printre măsurile pe care și le-a propus să le adopte Guvernul în programul de guvernare depus la Parlament la sfârșitul lunii octombrie se afla și: „avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.”

#DosarulColectiv –> DNA cere pedepse îndreptate spre maximum pentru foștii pompieri acuzați de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale

Articolul precedent

Decizie în cazul lui DJ Fabo: Curtea Constituțională a Italiei consideră sinuciderea asistată legală în anumite cazuri

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual