sursa foto: click.ro
FactualSpot

Guvernul discută astăzi posibilitatea prelungirii stării de alertă. Ciolacu: PSD nu va vota o prelungire mai mare de 15 zile

0

În ședința de marți, 16 Iunie, Guvernul va discuta problema prelungirii stării de alertă. Şedinţa Executivului este programată la ora 12:30, ulterior celei a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care ar urma să decidă asupra proiectului de hotărâre. Decizia apare în contextul în care mai multe zile la rând numărul cazurilor a trecut de 200, iar duminică a trecut de 300.

Premierul Ludovic Orban anunțase săptămâna trecută că perioada actuală a stării de alertă expiră oficial în data de 16 iunie, și că Guvernul se va întruni în timp util, în sensul de a adopta o Hotărâre de prelungire. Propunerea premierului presupune prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.

Prim-ministrul a mai subliniat, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul B1Tv, că decizia de prelungire a stării de alertă nu trebuie politizată: „Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile.”

Cu privire la posibilitatea ca PSD, majoritar în Parlament, să voteze împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a comentat că: „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă.”

De asemenea, el a precizat că va rămâne restricţionat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută.” Printre acestea se pot număra: slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise, petrecerea timpului la restaurant sau vizionarea unui film la cinematograf.

Dacă Guvernul adoptă o HG pentru prelungirea stării de alertă, trebuie supusă aprobării Parlamentului, care are termen de 5 zile să încuviințeze măsură asupra căreia poate aduce modificări, ori să respingă solicitarea de încuviințare, situație în care starea de alertă încetează de îndată. Planul B al Guvernului, descris de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru.

Însă, în Parlament, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta hotărâre de instituire a stării de urgenţă, sunt aşteptate modificări impuse de PSD. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, 15 Iunie, după şedinţa conducerii partidului, că PSD va accepta prelungirea stării de alertă doar pentru 15 zile.

Bogdan Aurescu va participa la conferința diplomaților europeni împreună cu Mike Pompeo. Subiectul: relațiile diplomatice transatlantice

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică avertizează în legătură cu un site de pe o platformă din Rusia, care distribuie fake news în limba română

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual