sursă foto: amnesty.org
FactualSpot

Guvernul din Danemarca propune schimbarea legilor privind violența sexuală: consimțământul – nucleul de bază în stabilirea vinovăției

0

Guvernul Danez a anunțat că are planuri să reformeze legile care privesc violența sexuală, astfel încât consimțământul să fie nucleul de bază în stabilirea vinovăției unei persoane care a săvârșit infracțiunea de viol.

Legea actuală daneză prevede faptul că infracțiunea de viol se poate stabili doar dacă atacantul a folosit violența, amenințări violente, sau dacă victima este o persoana vulnerabilă care nu se poate opune.

Așadar, Guvernul a propus ca forma de consimțământ oferită în actele sexuale să fie dată  „voluntar” și „să fie o expresie a libertății persoanei.”

Forma modificată a legii a fost prezentată joi de Guvernul format din membrii Partidului Danez Democrat și de alte trei partide susținătoare.

Ministrul Justiției a declarat că „sunt foarte mulțumit să văd că am fost de acord cu stabilirea violului în funcție de consimțământul persoanei vătămate. Persoanele afectate de aceasta infracțiune trebuie să aibă o protecție legală mai definită decât ceea ce avem astăzi.”

Acesta a mai adăugat că „trebuie să schimbăm percepția societății asupra fenomenului de viol și introducerea consimțământului este punctul definitoriu în acest efort.”

Societatea femeilor daneze s-a aliat în acest demers de modificare a legii, lăudând inițiativa Guvernului. Mai mult, Anna Błuś, reprezentantă a drepturilor femeilor de la Amnesty International a declarat că „acest nou angajament luat de Guvernul danez în schimbarea legii este de mult așteptat și reprezintă un pas înainte, fiind un mesaj pentru toate persoanele care au trecut prin această traumă și care au continuat să lupte.”

Proiectul de lege va fi prezentat în Parlamentul danez în Octombrie, unde probabil va primi susținerea din partea tuturor partidelor. Această modificare uniformizează legislația daneză la cea europeană, fiind similară cu legislația privind infracțiunea de viol din țări precum Belgia, Germania, Suedia sau Marea Britanie.

Un bărbat a vrut să se îmbarce la bordul unui avion cu 2.700 de grame de monede și lingouri de aur și argint fără a le declara

Articolul precedent

Ministrul Sănătății anunță că asimptomaticii vor fi testați de acasă de Serviciul de Ambulanță Județean

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual