sursa foto: antena3.ro
FactualSpot

Guvernul Cîțu – PNL și USR votează la vedere. Marcel Ciolacu: Acest Guvern nu merită să fie votat

0

Joi, 12 martie, începând cu ora 16.00, se votează în Parlament învestirea Guvernului Cîțu. Parlamentarii USR au declarat că vor vota învestirea cabinetului Cîțu, conform unui comunicat oficial, decizia lor fiind justificată de „nevoia de a pune la dispoziția guvernului toate atribuțiile necesare pentru gestionarea crizei provocată de noul coronavirus.”

De asemenea, în comunicat se arată că votul parlamentarilor USR va fi la vedere. Decizia USR vine pe fondul refuzului lui Ludovic Orban, președintele PNL, de a spune public dacă parlamentarii liberali își vor vota propriul guvern. Reprezentanții Pro România au declarat și ei că vor vota învestirea Guvernului deoarece România are nevoie de un executiv cu puteri depline.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru G4Media.ro că miercuri seară Ludovic Orban a avut o întâlnire în format restrâns la care au mai participat, printre alții, premierul desemnat Florin Cîțu, vicepremierul Raluca Turcan și liderii grupurilor parlamentare din Senat și Camera Deputaților. La această întâlnire s-a luat decizia ca toți parlamentarii PNL care vor fi prezenți la ședința Parlamentului să voteze la vedere pentru învestirea lui Florin Cîțu.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la România TV, că reprezentanţii PSD vor fi prezenţi la şedinţă, însă nu vor vota Guvernul Cîțu. „În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat”, a susținut Ciolacu.

Luni, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, în calitate de președinți ai Camerei Deputaților și respectiv Senatului (interimar), i-au solicitat premierului desemnat, Florin Cîțu să propună alte persoane pentru posturile de miniștri în locul celor care au primit aviz negativ la audierile din comisiile permanente al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. Dintre cei 16 miniștri care formează cabinetul executiv, 7 dintre aceștia au primit aviz negativ din partea comisiilor de evaluare. Este vorba despre: Bogdan Gheorghiu – Ministerul Culturii; Victor Costache – Ministerul Sănătății; Monica Anisie – Ministerul Educației; Violeta Alexandru – Ministerul Muncii; Lucian Heiuș – Ministerul Finanțelor; Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției; Ion Ștefan – Ministerul Dezvoltării.

Conform comunicatului de presă al partidului USR, „Parlamentarii USR votează astăzi învestirea cabinetului Cîțu.

Votul va fi la vedere și are ca justificare nevoia de a pune la dispoziția guvernului toate atribuțiile necesare pentru gestionarea crizei provocată de noul coronavirus.

USR face apel la toți deputații și senatorii să fie prezenți azi în plenul Parlamentului și să voteze pentru instalarea unui guvern cu puteri depline.

Suntem la începutul unei crize de sănătate publică și este esențial ca ea să nu fie dublată și de o criză politică inutilă și păguboasă.

Cel mai de preț bun pe care îl avem în acest moment este încrederea oamenilor în instituțiile statului. Absența unui guvern, și chiar a unui Parlament cu puteri depline, dacă scenariul provocării anticipatelor rămâne activ, riscă să submineze această încredere, iar efectele nu pot fi calculate în acest moment.

Astăzi, în plenul Parlamentului, clasa politică poate face diferența dintre responsabilitate și iresponsabilitate. Vrem să credem că deputații și senatorii României știu ce e important pentru oamenii care i-au trimis acolo.”

Pentru învestirea Guvernului este nevoie de un minim de 233 voturi „pentru”, adică întrunirea majorității absolute dintr-un număr total de 465 de parlamentari.

Tom Hanks și Rita Wilson, testați pozitiv cu COVID – 19 în Australia

Articolul precedent

Două alte cazuri de infecție au fost confirmate în Capitală, contacți indirecți ai ofițerului MAI. București: 20 pacienți

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual