sursa foto: wall-street.ro
FactualSpot

Guvernul ar putea schimba regulile codului rutier. Află ce sancțiuni vei risca dacă vei folosi telefonul (și nu numai) în trafic

0

O modificare semnificativă  atât pentru șoferi cât și pentru utilizatorii de biciclete, scutere, trotinete sau alte vehicule care nu necesită un permis de conducere pentru a le manevra, ar putea fi adoptată astăzi în ședința de Guvern.

Pe ordinea de zi a ședinței ce urmează a se desfășura astăzi este și proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care este adăugată o nouă contravenție pe lista celor prevăzute la art.100 alin(3) din actuala ordonanță și anume:

,,h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.”

Pedeapsa prevăzută de lege pentru încălcarea aceste dispoziții va fi amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte-amendă) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În plus, sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni  (6-8 puncte-amendă) prevăzută la art.101 alin(1)  se va aplica și pentru ,,19. ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.”

Dacă stai pe telefon, riști o amendă de minim 580 de lei. Începând cu anii următori amenda va crește

De asemenea, în cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârșește una sau mai multe contravenții, pe lângă sancțiunea amenzii vor fi sancționați cu 4 puncte de penalizare (nu doar cu 2 cum este prevăzut în momentul de față) pentru ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Mai precizăm faptul că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct -amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, însă, prin excepție, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019 un punct-amendă este 145 lei. [art.98 alin (22) din OUG. 195/2002].

Prevederile vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data
publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordonanței.

Accidente tragice live pe Facebook

Instituțiile și autoritățile statului speră ca numărul de accidente să se diminueze în urma unor astfel de modificări. Multe tragedii rutiere s-au petrecut din cauza faptului că atenția șoferului a fost distrasă de dispozitivele prin care el sau ceilalți pasageri făceau transmisiuni Live pe Facebook.

Chiar în această dimineață, în județul Tulcea, un bărbat împreună cu prietenii săi au fost protagoniștii unui live pe Facebook finalizat cu un grav accident în urma căruia au fost omorâte 3 persoane (un copil de 3 ani, o femeie în vârstă de 79 de ani și o femeie gravidă în luna a 5-a), iar alte 3 persoane au fost grav rănite (o femeie însărcinată în luna a 7-a și cei 2 pasageri).

Vinovatul a fugit de la fața locului, însă a fost prins de polițiști într-o localitate vecină. Potrivit polițiștilor, șoferul avea o alcoolemie de 0,14.

Raportul Poliției Române pentru prima jumătate a anului 2019 dezvăluie numărul îngrijorător de violuri, omoruri și alte violențe

Articolul precedent

Chinezii se revoltă cu privire la tricourile Versace. Produsele au fost retrase de pe piață si distruse

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual