sursa foto: antena3.ro
FactualSpot

Guvernul a pregătit o lege pentru alegerea primarilor în două tururi, pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Președintele PSD anunță o moțiune de cenzură. Atacul va fi susținut de UDMR

0

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a aprobat introducerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ prin care se va modifica alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Mai precis este vorba despre modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate+1 dintre cetățenii care își exprimă votul în alegerile locale” susține președintele partidului. Acest lucru presupune ca va fi desemnat primar, candidatul care în primul tur de scrutin va întruni majoritatea voturilor valabil exprimate.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu va întruni majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii 2 candidaţi care au obținut cel mai mare număr de voturi,   respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj.

Însă, sub amenințările PSD de a adopta o moțiune de cenzură, (ceea ce nu este întocmai împotriva strategiei premierului, care, alături de Președinte, dorește alegeri anticipate, citește mai multe AICI), există și riscul ca Guvernul să pice iar proiectul legislativ pentru care și-a asumat răspunderea să fie respins. 

O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR. Și vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moțiune. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. Să nu ne cereți să promovăm un membru de partid pentru funcția de prim-ministru. Propunerea va fi alta decât un membru de partid din interiorul PSD”, a declarat Ciolacu la conferința de alegeri a conducerii PSD Olt, potrivit G4Media.ro.

Ce presupune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului?

Înainte de desfășurarea ședinței în plenul Parlamentului, proiectul legislativ realizat de Guvern va fi trimis comisiilor de specialitate unde se pot depune amendamente, caz în care legile vor fi trimise din nou Guvernului.

Rămâne la alegerea Guvernului dacă va ține cont de amendamentele depuse, modificând proiectul, ori dacă vor continua procedura legislativă cu proiectele în forma inițială.

În ședința Parlamentului, premierul ori un al membru de Guvern va prezenta plenului celor două camere proiectul de lege pentru care își angajează răspundere.

În termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, Parlamentul poate depune o moțiune de cenzură prin intermediul căreia își poate retrage încrederea acordată Guvernului și altfel va duce la încetarea mandatului Guvernului în cauză. Mai mult informații referitoare la moțiune puteți accesa AICI.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moțiune, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

 

 

Iohannis, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați: Vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen

Articolul precedent

Gigi Becali cere „albirea” sa după executarea pedepsei penale. Explicații juridice: de ce va fi respinsă cererea sa de reabilitare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual