sursa foto: twitter.com/misshannah419
FactualSpot

Guvernul a decis: persoanele cu COVID-19 asimptomatice sau cu forme ușoare vor fi tratate la domiciliu

0

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care persoanele infectate cu COVID-19 care sunt asimptomatice sau au forme ușoare vor putea fi tratate la domiciliu.

Aceștia vor ține legătura cu medicul de familie, care va primi 105 lei pentru fiecare caz tratat, potrivit unui comunicat de presă transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul a modificat Legea 136/2020 privind carantinarea, care prevedea obligația internării pentri 48 de ore a tuturor pacienților cu COVID-19.

“Astfel, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.

Persoanele respective au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.

Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz.

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea”, se arată în comunicatul de presă CNAS.

Prin ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS urmează să se stabilească modelul de contract, drepturile și obligațiile părților, condițiile de raportare, validare și modalitatea de plată.

5.028 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a depășit 200.000 de infectări de la începutul pandemiei

Articolul precedent

Surprize dupa campanie: Candidat la alegerile locale, acuzat de șantaj

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual