sursa foto: europarl.europa.eu
FactualSpot

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru structura de colaborare cu Parchetul European, condus de Kövesi. Ministerul Justiției: va fi trimis pentru dezbatere în Parlament

0

Ministerul Justiţiei a anunțat vineri, 23 octombrie, că proiectul privind instituirea Parchetului European (EPPO) în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern.

„Guvernul a adoptat un proiect de lege foarte important pentru colaborarea cu Parchetul European şi după desemnarea unui număr de 15 procurori delegaţi care vor activa în cadrul Parchetului European, un număr agreat împreună cu procurorul european Laura Codruţa Kovesi, un număr de 15 procurori delegaţi, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru instituirea cadrului de colaborare cu Parchetul European în ceea ce priveşte structurile de suport pentru desfăşurarea acestor activităţi. Practic, cei 15 procurori delegaţi la Parchetul European din partea României vor beneficia de o structură suport pentru desfăşurarea activităţilor formată din 5 posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 8 posturi de specialişti şi 5 posturi de grefieri”, a precizat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, la Palatul Victoria.

El a mai arătat că prevederile din proiectul de lege reprezintă un angajament al Guvernului în ceea ce priveşte sprijinirea activităţii Parchetului European.

În ultima şedinţă de Guvern a fost aprobat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

„Proiectul completează cadrul normativ necesar pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017. Avem deja un act normativ în vigoare (OUG nr. 8/2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), prin care au fost reglementate procedurile interne de desemnare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror european şi procuror european delegat)”, precizează comunicatul Ministerului Justiției.

Actul normativ reglementează aspectele tehnice necesare funcţionării efective a Parchetului European în România şi instituie măsuri de armonizare a dispoziţiilor normelor interne cu cele ale Regulamentului EPPO, cum ar fi cele în materie procesual-penală ori cele de cooperare internaţională în materie penală.

Procurorii europeni delegaţi vor fi remuneraţi de către Parchetul European, statul român acoperind doar contribuţiile de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, precum şi celelalte drepturi de care beneficiază sau ar putea beneficia procurorul european delegat în calitate de procuror naţional, cu excepţia salariului, menţionează sursa citată.

Conform Ministerului Justiției, România a propus 15 procurori delegaţi, propunere acceptată de procurorul-şef european, Laura-Codruța Kövesi.

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a declarat că „în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții.”

Surprize dupa campanie: Candidat la alegerile locale, acuzat de șantaj

Articolul precedent

Problema legislației pentru restituirea imobilelor confiscate în comunism aduce României multe condamnări la CEDO: despăgubiri de până la 10 mil. EURO

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual