sursa foto: salajean/Shutterstock.com
FactualSpot

Guvernul a anunțat reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. „Uniți salvăm Roșia Montană”

0

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a anunțat vineri, 31 ianuarie, că va relua procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. Decizia a fost luată împreună cu premierul Ludovic Orban.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă azi”, a arătat ministrul Culturii. Acesta a mai anunțat, într-o conferință de presă, că va fi realizat și un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.

„Astăzi situl este protejat de legislația națională de patrimoniu, ca urmare, prin înscrierea în Patrimoniul UNESCO nu se schimbă regimul juridic de protecție deja instituit”, a subliniat Bogdan Gheorghiu, arătând, de asemenea, principala problemă în situația Roșia Montană este lipsa planului urbanistic zonal. El a spus că săptămâna viitoare are o întâlnire cu primarul din Roșia Montană.

Ministerul Culturii va propune Ministerului Dezvoltării finanțarea planului urbanistic general la Roșia Montană: „Astfel se va debloca dezvoltarea comunei și va fi posibilă dezvoltarea și protejarea patrimoniului.”

„Nu va veni nimeni de la UNESCO să facă minuni la Roșia Montană. Dacă nu facem noi și nu suntem sprijiniți, tot degeaba”, a mai precizat ministrul.

Joi seară, zeci de persoane au protestat în fața Guvernului, cerând reluarea procedurii de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, iar, printre protestatari, s-a aflat și Ludovic Orban. Oamenii au scandal „Uniți salvăm Roșia Montană”, afișând pancarte pe care scria „Roșia Montană suntem toți”, „Roșia Montană în UNESCO” sau „Roșia Montană is priceless.”

G4Media.ro a dezvăluit, în iunie 2018, că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe deoarece România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Stoparea dosarului fusese luată de Guvern fără nici un anunț public sau vreo dezbatere.

Misiunea declarată a UNESCO este de a contribui la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, sex, limbă sau religie.

Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural adoptată de UNESCO în 1972 și acceptată de România prin Decretul nr. 187/1990, stabilește că anumite bunuri din patrimoniul cultural prezintă o importanță excepțională care necesită protejarea lor ca parte din patrimoniul mondial al întregii omeniri. Lista Patrimoniului Mondial, constituită odată cu adoptarea Convenției, conține astăzi un număr de 1052 de poziții dintre care 814 culturale, 203 naturale și 35 mixte, înscrise prin decizie a Comitetului Patrimoniului Mondial.

Bogdan Aurescu referitor la Brexit: „Nu e niciun prilej de panică”. Cum obții drept de ședere în UK și care va fi situația românilor post-Brexit

Articolul precedent

Iohannis, mesaj de despărțire: România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual