sursa foto: independent.co.uk
FactualSpot

Grupul NSO din Israel, dat în judecată pentru atacul cibernetic împotriva utilizatorilor platformei WhatsApp

0

Firma israeliană de supraveghere cibernetică NSO Group, acuzată de efectuarea unui atac informatic împotriva utilizatorilor platformei WhatsApp, mai devreme în acest an, a fost dată în judecată de Facebook, marți, 29 octombrie.

WhatsApp acuză compania de trimiterea unui software dăunător unui număr de aproximativ 1,400 de telefoane mobile cu scopul de a le ține sub supraveghere. De asemenea, în plângere se mai arată că NSO Group dorea „să acceseze mesajele și alte forme de comunicare în urma decriptării lor pe dispozitivele țintă.”

Atacul a vizat în special jurnalişti, diplomaţi, activişti ai drepturilor omului, oficiali guvernamentali de rang înalt şi alte persoane, arată plângerea înaintată la Tribunalul Districtual din San Francisco.

NSO Group s-ar fi folosit de o lacună a WhatsApp pentru atacul cibernetic asupra telefoanelor, provocând panică la nivel internaţional când atacul a fost făcut public, în luna mai a acestui an.

La momentul respectiv, WhatsApp a anunţat că vulnerabilitatea a fost folosită pentru a ataca „un număr selectat de utilizatori”, însă nu a oferit alte informaţii.

Softul NSO a fost implicat anterior într-o serie de abuzuri ale drepturilor omului, anume în America Latină şi Orientul Mijlociu, precum și într-un scandal de spionaj în Panama şi o încercare a a spiona un angajat al Amnesty International din Londra.

Conform BBC, în luna mai, cei care au atacat sistemul de securitate s-au folosit de funcția de apelare a aplicației pentru a suna dispozitivul țintă. Software-ul de supraveghere (spyware) putea astfel să fie instalat pe dispozitivul apelat indiferent dacă cel apelat ar fi răspuns sau nu. A fost observat faptul că ulterior atacului, operațiunea nu apare în istoricul apelurilor.

Facebook își dorește ca NSO să nu mai fie capabil să acceseze WhatsApp şi serviciile Facebook, solicitând şi despăgubiri a căror valoare nu a fost, însă, precizată.

Reprezentanţii NSO din Washington şi Tel Aviv nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Compania de origine israeliană NSO este cunoscută pentru  furnizarea unui spyware care prelucrează funcțiile sistemelor de operare pentru telefoane mobile. Software-ul său pilot, Pegasus, are capacitatea de a colecta date cu caracter privat de la un dispozitiv țintă, incluzând captarea datelor prin microfon și cameră și colectarea datelor despre locație.

 

Ruta CFR București – Timișoara. 160 de restricții de viteză în 350 de km de cale ferată

Articolul precedent

Cinci morți după o dușcă la cârciumă. Patronul localului acuzat de omor calificat după ce și-a intoxicat clienții

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual