Sursa: Rfi
FactualSpot

Gafă + Gafă = Guvernul României

0

Gafa lui Daniel Breaz – ministru al Culturii şi, interimar, al Educaţiei

Este greu ca un membru al actualului guvern să ne mai surprindă cu o gafă, însă azi Ministrul Culturii a reușit să stabilească un nou nivel.

Daniel Breaz, ministru al Culturii şi, interimar, al Educaţiei, a declarat că Holocasutul împotriva Romilor intră în categoria „momentelor mai delicate“ când anumite minorităţi au avut de suferit și a precizat că nu se poate vorbi de momente „dificile sau neplăcute“, conform Newsweek.ro

“De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (…) anumite minorități au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția, nu doar a românilor , ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități”, a declarat Daniel Breaz, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti, potrivit unei înregistrări difuzate de RFI

Gafa Danei Varga – consilier de stat al premierului

Dana Varga, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, a distribuit, luni, pe Facebook, un colaj de fotografii în care îl compară pe preşedintele Klaus Iohannis cu dictatorul nazist Adolf Hitler.

Sursa: facebook Dana Varga

Prima reacţie a venit din partea Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care critică gestul făcut de consilieră.

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” dezaprobă gestul unei persoane publice cu funcţie de demnitar, care încearcă în scop politicianist să acrediteze asemănări între preşedintele Iohannis şi dictatorul nazist”

Ce riscă cei doi?

Dacă în ceea ce îl privește pe domnul Breaz, declarația acestuia nu este intenționată, fiind mai mult o dovadă a limitelor personale, situația este diferită în ceea ce o privește pe doamna Varga.

Astfel, Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare prevede următoarele:

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (…), este autoritatea de stat în domeniul discriminării, autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar și totodată garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internă în vigoare și cu documentele internaționale la care România este parte”.

Consiliul își exercită competențele la sesizarea unei persoane fizice sau juridice ori din oficiu.
În aceste condiții, este de așteptat ca CNCD să se sesizeze cu privire la aceste derapaje.

Ruxandra Sava, avocat specialist în protecția datelor cu caracter personal arată în ce măsură persoanele fizice răspund în baza GDPR

Articolul precedent

Dacă culegi o floare de colț miroase a răspundere penală

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual