sursa foto: Facebook/ Angelica Cobzaru
FactualSpot

Nepotismul duce la intoxicarea poporului. Sora Gabrielei Firea a fost demisă din funcție de director de cabinet la Garda de Mediu

0

Angelica Cobzaru, sora primarului Capitalei Gabriela Firea, a fost, până ieri, directorul de cabinet al Gabrielei Dorojan, Comisarul General al Gărzii de Mediu, instituţie care are în atribuții cercetarea şi amendarea eventualelor derapaje în privinţa poluării mediului din Bucureşti.

Acestă legătură poate reprezenta o explicație pentru faptul că, în mandatul Gabrielei Firea, Garda de Mediu nu a aplicat nicio amendă Primăriei București pentru depășirile privind calitatea mediului. Conform unor surse politice, în Capitală, în ciuda faptului că au fost depăşite frecvent valorile acceptate de poluare, Primăria Municipiului Bucureşti nu a primit nicio amendă de la Garda de Mediu, pe parcursul anului 2019.

Atât Dorojan, cât și Angelica Cobzaru au lucrat înainte la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, iar sora Gabrielei Firea a fost şi consilier juridic la Primăria Voluntari, condusă de soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Gabriela Dorojan a fost demisă, de asemenea, de către ministrul Mediului, Costel Alexe. „În urma discuțiilor avute în ultima perioadă cu doamna Comisar General, Gabriela Dorojan, am convenit de comun acord că este oportună încetarea calității sale de Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, propunere ce va fi avansată către Guvernul României”, a anunțat ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.

„Reducerea poluării, îmbunătățirea calității aerului și creșterea calității vieții rămân obiective fundamentele ale acestui mandat!”, mai scrie Alexe în postarea de pe Facebook.

Conflictul dintre Primarul Capitalei și ministrul Mediului vine în contextul în care Comisia Europeană a anunțat că va declanșa procedura de infringement din cauza gropilor de gunoi, periculoase pentru sănătatea cetățenilor, a arătat G4Media.ro.

Ministrul Alexe i-a reproșat edilului Capitalei că nu a făcut nimic în sensul de a îmbunătăți calitatea mediului din București. Răspunsul primarului general al Capitalei, într-un schimb la Antena 3, a fost că ”e foarte rău că un ministru nu știe ce se întâmplă în București. (…) Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!”.

„Mutați-vă dumneavoastră ÎN București! Dumneavoastră locuiți în județul Ilfov. Poate dacă ați locui efectiv în București v-ar păsa mai mult de traficul infernal și de poluare”, a replicat ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Începând din 12 decembrie, bucureștenii pot consulta o platformă online, care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului. Platforma își propune, pentru 2020, să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul oficial al platformei Aerlive.ro.

Președintele și premierul: alegerile anticipate, cea mai bună opțiune pentru România. Care este procedura de declanșare a acestora?

Articolul precedent

Vladimir Putin și Angela Merkel, discuții despre soarta Orientului Mijlociu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual