sursa foto: modernnetsec.io
FactualSpot

Furt de identitate prin schimbarea cartelei SIM. Gruparea infracțională a făcut 50 de victime și a creat un prejudiciu de peste 100.000 de lei

0

O nouă metodă de furt de identitate a făcut 50 de victime. Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 12 percheziţii domiciliare în Braşov, Ilfov şi Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, bănuită că a accesat fără drept conturile bancare şi cele pe reţelele sociale ale oamenilor.

Miercuri, 18.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la fraudă informatică și complicitate la tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Modalitatea în care acționa liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, era de a se folosi de datele de identitate ale victimelor, înlocuind cartelele SIM ale acestora și preluând controlul asupra numerelor de telefon, potrivit comunicatului DIICOT.

În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi. Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.

Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei. La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi audiate 14 persoane.

Cei trei suspecți în cazul victimei arse din Giurgiu au fost reținuți pentru 30 zile

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică anunță 10.108 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 167 de decese în ultimele 24 de ore

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual