sursa foto: podul.ro
FactualSpot

Front comun în pregătirea alegerilor locale. Orban se va întâlni periodic cu liderii Alianței 2020

0

Prim-ministrul Ludovic Orban, și totodată președintele PNL a avut astăzi o întâlnire în clădirea Parlamentului cu liderii alianței USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș. Potrivit unui comunicat de presă al Alianței politice, liderii politici au stabilit că se vor întâlni periodic pentru a discuta despre îndeplinirea de către Guvern a unor obiective comune urmărite.

„Comunicarea permanentă cu guvernul nu înseamnă că PNL sau premierul primesc un cec în alb.” a declarat Dan Barna într-un text publicat pe aceeași temă.

Obiectivele urmărite sunt cele prevăzute în acordul politic semnat între formațiunile politice prin care au promis susținerea Guvernului Orban.

Am trecut în revistă prevederile acordului pe care l-am încheiat. Am stabilit un mod de coordonare a acţiunilor la nivel parlamentar. Am discutat despre pregătirea Legii bugetului de stat şi despre câteva elemente din înţelegerea pe care am avut-o privind chestiuni legate de susţinerea în Parlament a legii primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, am abordat problema anticipatelor şi am discutat de îmbunătăţirea colaborării la nivel local între filialele noastre şi despre o non-beligeranţă între formaţiunile noastre politice, în perspectiva alegerilor locale“, a precizat Ludovic Orban.

Schimbarea legislației pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (Legea 115/2005) în sensul reintroducerii alegerii primarilor în două tururi de scrutin este unul dintre obiectivele urmărite cu prioritate având în vedere alegerile locale ce urmează să se desfășoare anul viitor. Dan Barna a susținut și în trecut posibilitatea încheierilor acordurilor locale cu PNL în scopul deturnării baronilor PSD din fruntea primăriilor.

În cadrul Alianței USR-PLUS există însă o luptă internă pentru determinarea candidatului comun la alegerea Primăriei Capitalei. PLUS și-a desemnat deja candidatul: Vlad Voiculescu. USR urmează să stabilească mai întâi la nivel național, printr-un regulament, dacă formațiunea poate oferi susținerea unor candidați independenți  (mâine, 30 noiembrie va avea loc un Comitet Politic), iar în decembrie vor stabilit candidatul USR pentru cursa internă de determinare a candidatului comun, la Conferința Municipală.

În septembrie a fost organizat un referendum intern în urma căruia  73% din membrii prezenți au votat că sunt de acord ca Nicușor Dan să se poată înscrie în cursa internă pentru desemnarea candidatului la primărie.

Rămâne însă de văzut dacă pentru Primăria Capitalei, PNL și Alianța USR-PLUS vor face front comun împotriva Gabrielei Firea.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu ambasadorul Hans Klemm pentru a-și lua rămas bun. Adrian Zuckerman, noul ambasador

Articolul precedent

Proteste în fața Primăriei Capitalei. Reacțiile internetului la lipsa apei calde

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual