sursa foto: themercury.com.au
FactualSpot

Franța anului 2050 fără mașini pe bază de carburant

0

Statul francez își propune ca din anul 2040 să interzică vânzarea mașinilor cu combustie internă pe bază de benzină, motorină sau gaz. Astfel preconizează ca din 2050, pe șosele vor circula numai autoturisme electrice.

Pentru a fi posibil acest lucru, Franța a instituit un program de conversie a autoturismului vechi, prin intermediul căruia cetățenii beneficiază de prime pentru achiziționarea unei mașini electrice.

În plus, programul francez de tip „Rabla” a fost modificat la începutul acestei luni în sensul micșorării primelor primite la schimbul vechii mașini pentru una nouă tot pe carburant, favorizând achizițiile de autoturisme electrice, fie ele și la mâna a doua.

Pentru a duce până la capăt această schimbare, asociațiile de locatari  vor căuta să facă posibilă instalarea unor borne de încărcare a mașinilor electrice în parcările blocurilor. La momentul actual, cu excepția Parisului, numărul scăzut al stațiilor de încărcare nu ar face față unui regim de circulație format exclusiv din vehicule electrice.

Ce prime oferă Franța pentru achiziționarea autoturismelor electrice

Super-prima programului de conversie a vechii mașini pe una nouă, electrică, poate ajunge până la 5.000 de euro, în funcție de veniturile familiei care vrea să o achiziționeze. Suma trebuie să reprezinte maximum 80% din valoarea vehiculului, iar pentru a beneficia de ea integral, veniturile familiei nu trebuie să depășească 13.500 de euro. La schimb, doritorii trebuie să dea fie o mașină diesel înmatriculată înainte de 2006, fie una pe benzină de dinainte de 1997, arată Digi 24.

Programul acordă această primă și la achiziționarea unui autoturism electric la mâna a doua pentru a face accesibile aceste demersuri la o scară cât mai largă, ținând cont de prețurile ridicare ale vehiculelor pe baterie.

Situația autoturismelor electrice în România

Este greu de crezut că în România va fi posibilă o astfel de reformă în doar 30 de ani însă mici demersuri în acest sens au fost luate. Potrivit datelor statistice, în țara noastră circulă, în prezent, 1.100 de autoturisme electrice, fiind disponibile circa 390 stații de încărcare.

Puteți accesa AICI harta stațiilor de încărcare din întreaga lume, inclusiv din România.

În statul român este valabil programul Rabla plus reglementat prin Ordinul ministrului Mediului  Nr. 660/2017 din 24 aprilie 2017 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017 – 2019. Programul de acordare a ecotichetelor este valabil doar la achiziționarea de autovehicule noi.

Pentru  achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric ecotichetul este în valoare de 45.000 lei, în timp ce pentru un autovehicul nou electric hibrid ( care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km) ecotichetul primit valorează 20.000 lei.

Primăria capitalei a înființat proiectul „Programul de stimulare a înfiinţării staţiilor de încărcare rapidă pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin acordarea de vouchere”. Astfel pentru anul 2019 s-a aprobat acordarea unui număr de 500 de vouchere în valoare de 10.000 lei/voucher pentru persoanele juridice/fizice deținători de spații comerciale/unități de cazare/spații de birouri/stații de distribuție carburanți care înființează stații de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

BREAKING NEWS! Percheziții la sediul Oracle din Pipera

Articolul precedent

Pasaje din interviul eveniment realizat de HotNews cu profesorul Valeriu Stoica. Cum vede colaborarea dintre PNL și USR-PLUS

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual