sursă foto: justadad247.com
FactualSpot

Franța a dublat zilele alocate concediului de paternitate: tații pot sta până la 28 de zile acasă

0

Concediul de paternitate se va dubla ajungând până la o lună în Franța, a declarat miercuri președintele  Emmanuel Macron. În anul 2002, statul francez a introdus concediul de paternitate, care era limitat la o perioadă de 14 zile. La momentul acela, Franța deținea recordul în Europa la numărul de zile oferite taților, dar între timp a fost întrecut, țările nordice fiind fruntașe. În Suedia concediul de paternitate ajunge până la 480 de zile.

Macron a descris  măsura ca fiind una „de mare importanță” și un „progres frumos” pentru prosperitatea Franței. Măsura va intra în vigoare din luna iulie a anului viitor.

„Înainte de toate măsura promovează egalitatea dintre femei și bărbați, deoarece susține o mai mare egalitate în distribuirea sarcinilor în primele zile de viață ale unui copil” a mai adăugat președintele francez.

În România, concediul paternal este unul de scurtă durată. Acesta este acordat taților pentru a le permite acestora să formeze o relație de atașament cu copilul nou-născut.

Cadrul legislativ este conturat în jurul legii 210/1999 care prevede că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare. Conform legii, concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului.

Perioada de concediu se poate prelungi cu alte zece zile lucratoare, în cazul în care tatăl urmează sau a absolvit un curs de puericultura și poate face dovada acestui lucru. Acest tip de prelungire se acordă doar o singură dată.

Mai mult, legea prevede și o perioadă de permisie de 7 zile pentru tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al noului-născut, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

 

Curtea Constituțională a respins sesizarea guvernului privind alocațiile copiilor. Guvernul este obligat să le dubleze

Articolul precedent

Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, anchetat de DNA pentru infracțiunea de uzurpare a funcției

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual