sursa foto: revista22.ro
FactualSpot

François Fillon, fost premier al Franței, a fost condamnat la închisoare pentru angajarea fictivă a soției sale

0

Fostul premier francez François Fillon a fost găsit vinovat pentru deturnare de fonduri publice, încălcarea obligațiilor de raportare a HATVP (Înalta Autoritate a Franței pentru transparența funcționarilor publici) și condamnat la 5 ani de închisoare plus plata unei amenzi în valoare de 375.000 de euro, într-un scandal în care a fost acuzat că a creat falsa aparență a angajării soției sale, Penelope, în funcția de consilier parlamentar pentru care a fost plătită sute de mii de euro.

Pedeapsa primită de fostul prim-ministru al Guvernului de la Paris a fost pronunțată pentru 2 ani de executare și cuprinde și interdicția complementară de a mai ocupa o funcție publică pentru următorii 10 ani.

Soția sa a fost de asemenea condamnată în acest dosar cu trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro. În plus, ea nu va putea ocupa o funcţie publică timp de doi ani.

Decizia nu este definitivă, urmând ca avocații celor  doi să formuleze apel la hotărârea Tribunalului.

În plus, cei doi împreună cu al treilea inculpat al dosarului, Marc Joulaud, fost parlamentar european, ce a fost complice la înfăptuirea infracțiunii continue, au fost condamnaţi la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez).

În timpul procesului, fostul premier a fost acuzat și pentru fondurile declarate ca venituri salariale ale  fiicei sale Marie și a fiului Charles în calitate de asistenți, din 2005 până în 2007. Salariile primite sunt estimate la peste 117.000 EUR.

Ancheta penală demarată la începutul lui ianuarie 2017  împotriva lui François Fillon a fost elementul piedică în candidatura sa la președinția Franței în urmă cu trei ani.

Legea privitoare la educația sexuală în școli rămâne în aer până la începutul anului școlar

Articolul precedent

Hotărârea nr. 32 a CNSU: organizatorii de evenimente riscă suspendarea autorizațiilor de funcționare dacă nu respectă regulile sanitare și de distanțare socială

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual