sursa: digi24.ro
FactualSpot

Fostul director al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu

0

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul director al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, din care două săvârșite în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, inculpatul  Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat.
Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând repararea prejudiciului în cuantum de 648.193,27 lei.

Conform Articolului 297 din Codul Penal, abuzul în serviciu este definit ca fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Acesta prevede o sancțiune cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

De asemenea, printr-o decizie a Curții Constituționale din 2016, s-a admis o excepție de neconstituționalitate care stipulează că dispozițiile articolului 297 sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”. De observat este și faptul că în această infracțiune subiectul activ este calificat prin calitatea de funcționar public, în speța având calitatea de manager al spitalului.

 

Dosar penal in rem deschis după ce un candidat PSD a fost găsit cu 100 de procese verbale asupra sa

Articolul precedent

California adoptă o nouă lege după accidentul în care a murit baschetbalistul Kobe Bryant

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual