sursa foto: G4media.ro
FactualSpot

Fosta judecătoare, Camelia Bogdan a câștigat la CEDO procesul împotriva statului român. Va primi 6.000 EUR daune morale

0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român i-a încălcat dreptul la apărare judecătoarei Camelia Bogdan, atunci când CSM și Inspecția Judiciară au decis suspendarea sa din magistratură în 2016.

CEDO a admis unul dintre cele șase capete de cerere formulate de Camelia Bogdan și le-a respins pe celelalte cinci, inclusiv cel privind excluderea din magistratură.

Problema constatată în procesul intentat la CEDO este lipsa unei căi de atac împotriva deciziei de suspendare din funcție. Potrivit legii, Secția pentru Judecători este obligată să suspende din funcție magistratul față de care s-a dispus soluția excluderii.

Garanțiile unui proces echitabil nu au fost respectate, iar articolul 6 din Convenția Europeană  a fost încălcat. Mai precis, judecătoarea Camelia Bogdan a fost suspendată din magistratură, consecință a măsurii excluderii dispusă în urma unei acțiuni disciplinare demarate de Secția pentru Judecători CSM pentru conflictul incompatibilităților și  interdicțiilor aplicabile judecătorilor [articolul 99 b) din Legea 303/2004].

Incompatibilitatea face referire la un curs educațional pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, parte în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu.

Camelia Bogdan a câștigat la Curtea Supremă procesul împotriva CSM.

Pe baza Articolul 41 al Convenției (reparație echitabilă), CEDO a decis ca statul român să acorde reclamantei suma de 6.000 EUR pentru daune morale. De asemenea, i se vor acorda 2.000 EUR cheltuieli de judecată.

 

Fostul ministru de la tineret, Nicolae Bănicioiu, suspect de șpagă de peste 3,5 milioane de lei. Parlamentul decide urmărirea penală a faptelor miniștrilor

Articolul precedent

Capitala României, a doua din Europa la cheltuieli sociale privind poluarea

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual