sursa foto: digi24.ro
SpotVideo

Forțele de ordine au încercat să oprească un bărbat care și-a dat foc la casă. Ce riscă făptuitorul?

0

Un bărbat din comuna Recea, județul Brașov, și-a incendiat casa și a fugit cu mașina de echipajele Poliției Municipiului Făgăraș, care veniseră la intervenție, în ciuda eforturilor mai mulți polițiști și jandarmi de a încerca să-l prindă. În urma incendiului, a ars o parte din acoperișul casei în care bărbatul locuia singur. În cauză, a fost deschis un dosar penal pentru distrugere prin incendiere și refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, Silviu Anton.

În urma pornirii incendiului, la fața locului au intervenit pompierii, precum și membri ai Poliției și Jandarmeriei. La momentul sosirii acestora, bărbatul s-a urcat în mașină cu scopul de a fugi, însă s-a învârtit câteva minute în șir cu mașina în jurul celor aflați la fața locului.

În clipul video se poate observa că forțele de ordine au tras în roțile mașinii și au folosit gaze lacrimogene. Ulterior, bărbatul de 50 de ani a reușit să fugă cu mașina prin curțile vecinilor, însă a fost prins într-o benzinărie din Făgăraș.

„Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș au fost sesizați cu privire la izbucnirea unui incendiu la o locuință situata pe raza loc. Recea. La fața locului s-au deplasat echipaje de poliție, pompieri și jandarmi. La momentul sosirii la fața locului a forțelor de ordine, proprietarul locuinței s-ar fi urcat în autovehiculul din curte și fără a respecta indicațiile echipajelor de poliție și jandarmi, a părăsit domiciliul cu autovehiculul. S-a procedat la urmărirea autovehiculului de către forțele participante la intervenție cu autospecialele din dotare, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune și a fost oprit pe raza mun. Făgăraș de către echipajele de poliție. Bărbatul a fost imobilizat și condus la sediul Poliției Municipiului Făgăraș pentru efectuarea de cercetări”, a declarat Nadia Olaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, pentru publicația Făgărașultău.ro.

Ce riscă făptuitorul?

Codul Penal prevede printre cauzele de neimputabilitate a faptei iresponsabilitatea, definită în art. 28 ca fiind: „fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-și dea seama de acțiunile sau inacțiunile sale ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.” Prin urmare, „nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală, dacă a fost comisă în condițiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.”

Conform informațiilor oferite de reprezentanții Parchetului de la lângă Judecătoria Făgăraș jurnaliștilor de la fagarasultau.ro, bărbatul din Recea a fost internat la Psihiatrie, urmând a se stabili în urma expertizei psihiatrice dacă acesta va fi sau nu cercetat pentru faptele sale.

Dacă, însă, făptuitorul va fi găsit că putea să-și dea seama de acțiunea pe care a realizat-o și ar fi putut să o controleze, acesta riscă închisoarea între 2 și 7 ani pentru fapta de distrugere.

Aceasta infracțiune este definită la art. 253, în alin. 4 din Codul Penal ca fiind „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri.” Totodată, alin. 5 arată că dispozițiile alin. 4 „se aplică chiar dacă bunul aparține făptuitorului”

Ludovic Orban: Salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2% anul următor

Articolul precedent

LIVE: Viorica Dăncilă are propria dezbatere la Parlament, cu acces liber pentru jurnaliști

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot