sursa foto: cluju.ro
FactualSpot

Fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea orașului Turda

0

Fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro a atras primăria din Turda pentru proiectele sale, în ultimii doi ani. Suma primită este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ.  Turda are puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa, arată Digi24.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a declarat că nu avea o altă soluție pentru investiții, întrucât bugetul local abia acoperă plata facturilor și a salariilor.

Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, a arătat edilul Cristian Matei.

Modernizarea orașului Turda cu ajutorul finanțărilor europene a început în urmă cu doi ani. În prezent, se lucrează la proiectul de îmbunătățire a transportului în oraș, de luna viitoare fiind în plan să intre pe traseu 20 de autobuze electrice.

Măriuța Pop, jurnalist Digi24 a arătat că Primăria Turda a primit 32 de milioane de euro pentru proiectul de mobilitate urbană. Dintre arterele principale ale orașului, vor fi modernizate 16 și vor fi distribuite 320 de biciclete în toate punctele din municipiu.

Primăria Turda a depus documente spre a primi finanțare europeană în cadrul a 19 proiecte. 13 dintre acestea au primit deja fonduri, în valoare de peste 100 de milioane de euro.

O parte din bani respectivi au fost folosiți pentru transformarea unui microbuz într-o sală de clasă. Managerul proiectului Școala Mobilă, Ioan Mureșan a declarat că: „Ideea este să mergem în comunitățile defavorizate, cu scopul de reduce abandonul școlar și de a preveni abandonul școlar. Două spații de lucru aici, unde intră doi elevi și lucrează cu profesorii. Proiectul a fost de 6.100.000 de lei”.

Alt proiect prevede reabilitarea unor obiective turistice, printre care Castrul Roman, Mormântul lui Mihai Viteazul și clădirea teatrului din oraș, pentru care au fost alocate 20 de milioane de euro.

Marius Carașol a fost reținut în urma perchezițiilor. Fostul director Transelectrica, cercetat pentru înșelăciune și uz de fals

Articolul precedent

Vrei să țipi atunci când ai nevoie de ajutor? #maigândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual