sursa foto: magnanews.ro
FactualSpot

Florin Cîțu renunță la funcția de premier, în ultimul ceas. Președintele a luat act de depunerea mandatului

0

Administrația Prezidențială anunță că Florin Cîțu și-a depus mandatul pentru funcția de prim-ministru, funcție pentru care a fost desemnat de către Președintele Iohannis în data de 26 februarie.

Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat de presă.

Aceasta decizie vine în contextul în care criza coronavirusului a lovit si România  dar și în situația în care alegerile anticipate par imposibil de organizat, mai ales după decizia CCR de astăzi,  motiv pentru care următoarea propunerea de premier va fi una care trebuie să adune o majoritate, astfel încât să fie învestit un guvern până la alegerile parlamentare la termen, de la finalul anului.

Ca urmare a modului în care evoluează, în mod îngrijorător această epidemie nocivă, ca urmare a anunțului din partea OMS a pandemiei, premierul a făcut un gest de mare reponsabilitate și a luat decizia de a renunța la mandat pe baza unui singur principiu: atunci când ești la război, și România este în război cu acestă epidemie de coronavirus , niciodată comandatul nu părăsește linia frontului. Prin urmare, Florin Cîțu s-a consultat cu colegii și a luat decizia să facă acest pas. Prin decizia pe care a luat-o , practic Ludovic Orban, premier interimar, omul care  a gestionat această situație, este mandatat de către colegii din PNL să strângă toată clasa politică în jurul lui, să strângă societatea civilă, să strângă tot ceea ce e bun în această țară pentru ca doar împreună vom reuși sa trecem peste această încercare” a spus Florin Roman.

Marcel Ciolacu: „E cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români”

Președintele interimar PSD, și totodată președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a deschis ședința în plen a Camerei Deputaților și Senatului, convocată la ora 16:00 pentru a supune votului învestirea Guvernului Cîțu și a luat act de depunerea mandatului de către prim-ministru desemnat.

„Ce vă promit ca și președinte al camerei, vom urgenta toate audierile și votul pentru învestirea unui nou Guvern” a declarat Marcel Ciolacu la ieșirea din scurta ședință a Parlametului.

Cristian Tudor Popescu: „Florin Cîțu era un premier sperietoare de ciori”

„Se închide cercul ridicolului pe care l-a început PNL sub înțeleapta conducere a lui Iohannis. Prin depunerea mandatului, Florin Cîțu nu face altceva decât să certifice faptul că era un premier sperietoare de ciori sau marionetă. În mod normal, domnul Cîțu ar fi trebui să rămână în Parlament și să aștepte validarea sau invalidarea lui de către Parlament.” a declarat CTP, contactat de Digi24.

„Nu avea voie să facă aceasta mișcare, această demisie nu poate să însemne un lucru bun în niciun fel. Premierul României îți dă demisia în situația în care are această criză reală. ” a mai spus gazetarul.

Călin Popescu Tăriceanu: „ne jucăm de-a desemnarea primului ministru”

O reacție dură vine și din partea liderului ALDE și fost premier, Călin Popescu Tăriceanu.

„E o rușine pentru PNL, e o rușine pentru Iohannis că se fac astfel de desemnări. Nu suntem bătaia de joc a lor și nu se poate ca o țară întreagă să fie la cheremul unor iresponsabili” a spus acesta după ce a luat act de decizia lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu – Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru

Florin Cîțu s-a justificat joi, 12 martie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care a anunțat de ce a luat decizia de a renunța la mandatul de premier desemnat. El a mai declarat că este un om de partid și că președintele partidului trebuie să fie și șeful guvernului.

Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere.

A fost aprobat proiectul de lege care i-ar permite lui Vladimir Putin să fie reales în 2024. Modificările constituționale vor fi supuse unui referendum în aprilie

Articolul precedent

LIVE: Klaus Iohannis solicită Parlamentului să acționeze cu celeritate în numirea unui Guvern săptămâna viitoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual