sursa foto: municipaldreams.wordpress.com
FactualSpot

Firmele românești la Londra, țintele unor scrisori xenofobe: „PLECAȚI ACASĂ”

0

În urma discuțiilor provocate de cazul Ditrău, în care doi sri-lankezi au fost marginalizați într-o brutărie, apare o nouă situație de discriminare, de această dată îndreptat împotriva românilor. În nordul Londrei, două firme românești au primit scrisori anonime cu conținut xenofob în limba engleză. Firmele sunt amplasate pe Watling Avenue, o stradă comercială din cartierul Burnt Oak, bine cunoscut pentru numărul mare de români în capitala britanică.

Covrigăria Kroky este una dintre cele trei firme românești amplasate pe stradă (un birou de contabilitate, o covrigărie și un magazin alimentar). Patronul ei, Andrei Liviu Chiroșcă, spune că au deschis recent, însă nu a reclamat acest atac xenofob la poliție, din cauză că, în opinia sa, poliția nu ia măsuri.

Scrisoarea primită de român conținea următorul text: „Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial. O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși. Plecați odată.”

Plicul cu scrisoarea conținea, de asemenea, și fotocopia unui articol despre trei frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.

Și proprietarul biroului de contabilitate, Nicolae Caminschi (originar din Republica Moldova), a primit fotocopia articolului pe care era tipărit textul în engleză „PLECAȚI ACASĂ – ȘI LUAȚI-VĂ ESCROCII ȘI ȚIGANII CU VOI”. 

La ora actuală, potrivit estimărilor oficiale publicate în noiembrie 2019 numărul cetățenilor români din Londra în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019 a fost de 163.000, cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini din capitala Regatului Unit.

Constituția României arată, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Nu în ultimul rând, infracțiunea de incitare la ură sau discriminare (incriminată în art. 369 din Codul Penal – incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Un curier și-a făcut selfie-uri în timp ce scuipa pe pizza înainte să i-o livreze clientului. Tribunalul turc l-a condamnat la doi ani și jumătate de închisoare

Articolul precedent

România, somată de Comisia Europeană pentru nerespectarea Regulamentelor Uniunii în materia defrișărilor ilegale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual