sursa: playtech.ro
FactualSpot

Facebook va lansa criptomoneda viitorului: LIBRA. Explicații de la specialiști

0

O nouă criptomonedă și-a anunțat apariția pe piața financiară  începând cu anul viitor. Facebook se află în spatele monedei care se va denumi LIBRA. Gigantul Facebook nu va deține însă controlul total asupra criptomonedei ci va colabora cu ceilalți membrii fondatori ai Asociației Libra. În prezent, asociația este formată din 28 de companii printre care se numără Visa, Mastercard, Uber, Spotify, Vodafone, Paypal.

David Marcus, fostul președinte PayPal, este directorul executiv al acestui proiect de criptare. Acesta a anunțat că un nou limbaj de programare numit Move va sta la baza operării sistemului. De curând, asociația a publicat white paperul proiectului (pe care îl puteți accesa AICI ) pentru a prezenta publicului cât mai concis modalitatea de funcționare a sistemului conceput pentru noua moneda virtuală.

La ce va folosi noua monedă virtuală?

Libra reprezintă o formă de bani digitali care va putea fi utilizată atât pentru tranzacții online cât și offline, spre deosebire de un bun speculativ precum Bitcoin. Oficialii Facebok susțin că moneda virtuală va veni în ajutorul celor care vor dori să facă trazacții  către persoane situate în alte țări aflate în curs de dezvoltare unde nu există un sistem bancar bine pus la punct sau un sistem sigur de verificare a identității persoanelor.

Facebook promite că transferurile vor necesita 0% comision și vor putea fi operate prin intermediul mai multor sisteme de portofel electronic. De asemenea conceptul vine la pachet cu un portofel electronic propriu intitulat Calibra ce va fi integrat și în aplicațiile WhatsApp sau Messenger.

Scopul acestui demers este acela de a crea prima criptomonedă populară, una la fel de stabilă ca dolarul, cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea realiza tranzacții și opera mai multe tipuri de produse financiare, cum ar fi împrumuturile.

PeROL l-a contactat pe Mihai Coman, specialist cu 9 ani de experiență în Management Consulting, 7 ani experiență în Private Equity/Venture Capital Investment, 4 ani experiență în screening, scouting și evaluarea startup-urilor și a proiectelor inovative, 2 ani experiență STO advisory and consulting, pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la domeniul criptomonedelor.

Ce este Blockchain?

„Un blockchain este o listă continuu crescatoare de înregistrări, numite blocuri, care sunt legate prin criptografie. Fiecare bloc conține un hash criptografic al blocului precedent, un marcaj de timp și date de tranzacție (reprezentate, în general, ca un arbore Merkle).

Prin natura lui, un “blockchain” este rezistent la modificarea datelor. Este un registru deschis, distribuit care poate înregistra tranzacțiile între două părți în mod eficient și într-un mod verificabil și permanent.

Inițial creat de persoana sau grupul de persoane folosind pseudonimul Satoshi Nakamoto și aplicat inițial în ceea ce astăzi știm ca fiind Bitcoin, technologia a revoluționat și continuă să revoluționeze principii fundamentale în multe industrii.

Prin natura ei, o rețea blockchain nu are o autoritate centrală. Deoarece este un registru comun și imutabil orice informație înregistrată într-un blockchain este complet transparentă pentru oricine să o acceseze. De aceea orice este construit folosind technologie Blockchain va fi, prin definiție, complet transparent și îi face pe toți cei implicați să fie responsabili pentru acțiunile lor.”

Ce este o Cripto Monedă?

„Înainte de toate, să definim foarte scurt ce sunt monedele normale.

Monedele/valutele ( EUR, USD, RON, etc) sunt un fel de zonă de tampon economică care permite oamenilor să atribuie o anumită valoare unor eforturi (tangibile sau intangibile) și mai ales să păstreze acea valoare pentru a o putea valorifica în timp pentru alte bunuri și/sau servicii.

Ca și monedele normale, criptomonedele sunt un mediu de schimb de valori care există într-o lume digitală, care se bazează pe encripții făcând astfel tranzacțiile foarte sigure. Având la baza tehnologia blockchain, beneficiile tranzacțiilor în criptomonede sunt net superioare monedelor tradiționale:

  • Nu există fee-uri pe tranzacții;
  • Transferul se face direct, fără a necesita serviicile unei terțe părți (i.e. o bancă);
  • Toate tranzacțiile sunt înregistrate în blockchain și complet transparente.

Principiile economice care guvernează criptomonedele și blockchainul le fac foarte atractive pentru oricine din lumea investițiilor (fonduri, investitori privați și instituționali, bănci de investiții, corporații, etc.).”

Cât de sigure sunt cripto?/De ce să investești în cripto?

„Prin natura blockchain-ului (technologia care stă la baza oricărei criptomonede) le fac să fie foarte sigure. Bineînțeles, nici criptomonedele nu sunt ferite de forțe economice fundamentale – de exemplu cererea și oferta (vezi perioada Octombrie 2017 – Aprilie 2018  BITCOIN).

Totodată criptomonedele sunt investiții foarte riscante:

  • Este un segment de piață extrem de nou, cu foarte puțin istoric și fără posibilitatea de a face prezumții fundamentate în date și în fapte;
  • Reglementarea piețelor de criptomonede încă prezintă mari dureri de cap guvernelor din toată lumea (prin natura lui, blockchainul este construit să nu aibe nicio autoritate centrală care să îl controleze);
  • În prezent asistăm la o schimbare majoră de paradigmă a piețelor financiare și de schimbări fundamentale ale economiei mondiale: în prezent avem 2 economii mondiale care încearcă să coexiste – cea tradițională și cea digitală (blockchain), iar cea din urmă câștigă din ce în ce mai mult teren și amploare în detrimentul primei.

Merită să investiți în criptomonede? Cu siguranță! Da!

Cum, cât, unde, în ce? La aceste întrebări numai fiecare dintre noi ne putem răspunde.”

 

#DosarulVâlcov -> 20.000 de lei daune morale în sarcina lui Darius Vâlcov. Acesta va fi obligat să publice hotărârea pe Facebook, după ce procesul a pornit de la o postare pe Facebook

Articolul precedent

La mulți ani, de ziua avocatului român!

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual