Sursă Foto: forbes.com
FactualSpot

Ai folosit FaceApp? Afla cui i-ai dat acordul sa iti prelucreze datele!

0

În mai puțin de o săptămână, aplicația FaceApp a devenit virală și pe rețelele sociale din România. A fost catalogată cea mai bună aplicație pentru iPhone în peste 20 de țări, fiind descărcată de peste de 700.000 de persoane în fiecare zi, potrivit ABC.

Ceea ce multă lume nu știe, însă, este faptul că experții în securitate au expus o serie de motive destul de îngrijorătoare, cu privire la starea informațiilor cu caracter personal care ar putea fi prelucrate de dezvoltatori.

Aplicația a fost creată în Rusia și utilizează o formă de inteligență artificială (AI), pentru a transforma fețele din orice fotografie, iar aceste informații sunt captate și în același timp refolosite. Cu alte cuvinte, odată scanată fotografia unei persoane, aplicația deține mai multe informații despre aceasta decât s-ar putea crede. Mai mult decât atât, se pare că dezvoltatorii nu au oferit nici până în prezent o explicație cu privire la ce se întâmplă cu datele persoanelor după ce le sunt scanate portretele. Pe scurt, imediat după ce îți dai acordul asupra politicii de confidențialitate, creatorii aplicației FaceApp pot prelucra datele tale în orice mod doresc.

O politică a confidențialității destul de bizară

Problema acestei aplicații, la fel ca a multora pe care le folosim constant, se leagă de aspectul neclar al prelucrării datelor pe care le încărcam.

Compania dezvoltatoare a lăsat în mod voit sau nu, mai multe lacune în ceea ce privește politica de confidențialitate, care nu oferă destulă protecție consumatorilor. Mai mult, se pare că specialiștii sunt de părere că „aceasta este o politică destul de standardizată pentru protecția vieții private,care nu reușete să vă ofere nici un fel de protecție”, a afirmat comentatorul tehologic Stilgherrian, potrivit ABC.

„Întregul model de bussines al „Startup-land” este preluarea unor cantități masive de date cu caracter personal, fără a avea nicio idee despre cum ar putea fi folosite în viitor”, a mai meționat acesta.

FaceApp a fost acuzată și de rasism

Utilizatorii au mai sesizat și alte nereguli ale alicației, unele destul de grave, cum ar fi mai multe așa numite „transformări” cu o conotație rasistă. Se pare că, filtrul său pentru înfrumusețare „hotness filter” propunea persoanelor de culoare imagini în care pielea lor era albă, iar din punctul de vedere al aplicației acest lucru le făcea să fie mai atractive.

Într-o declarație către TechCrunch, dl Goncharov, unul dintre dezvoltatori, și-a cerut scuze și a spus că „lucrează la o soluție completă care ar trebui să ajungă în curând”.

„Ne pare foarte rău pentru această problemă cu adevărat serioasă”, a mai declarat aceta pe site-ul tehnic, adăugând și faptul că o asemenea situație ar fi trebuit să fi fost anticipată, potrivit ABC.

Explicațiile avocaților

Avocatul Michael Bradley, un partener de conducere la Marque Lawyers, a declarat ca singura decizie de a folosi aplicatia este a oamenilor, însă a sfătuit ca toată lumea să fie atentă în momentul în care folosește astfel de servicii gratuite.

„Oricine și-a încărcat online portretele ar trebui să aibă grijă și în legătură cu numele și alte date de identificare (de exemplu, oricine are un profil de mass-media socială sau un profil de site) este deja foarte vulnerabil pentru a putea fi „captat”din punct de vedere digital, pentru viitoare utilizări ale recunoașterii faciale a declarat Bradley pentru ABC.

„Această aplicație specială nu adaugă un pericol suplimentar. Cu toate acestea, consimțământul pentru a putea folosi aceste imagini în scopuri comerciale, care nu au nicun avantaj pentru oameni poate fi cerut extrem de ușor și poate chiar insesizabil”, a mai explicat acesta, potrivit ABC.

Avocatul a mai spus și că politica de confidențialitate FaceApp nu spune nimic despre ceea ce s-ar întâmpla cu datele dvs. dacă ați oprit utilizarea serviciului.

Experții în securitate sunt categorici: „nu-o utilizați”

Întrebat de ABC cum ar putea fi folosită aplicația și care ar fi riscurile cărora se expun oamenii, Președintele Australian Privacy Foundation, David Vaile, a oferit un răspuns extrem de scurt și foarte cuprinzător.

Răspuns scurt: nu-o utilizați.”

„Este imposibil să vă spun ce se întâmplă atunci când utilizați aplicația pentru a încărca online portrete, aceasta este problema. Licența este atât de lejeră, încât ei pot pretinde că sunteți de acord și ca ei să poată trimite oriunde doresc și oricui doresc aceste date”, a mai explicat specialistul, potrivitABC.

Jon Lawrence, directorul executiv al Frontierelor Electronice, a spus că oamenii trebuie să se gândească cu atenție înainte de a folosi serviciul, mai ales când vine orba despre recunoașterea facială.

„Facebook, desigur, se află în prima linie a acestui lucru. Recunoașterea facială devine rapid unul dintre elementele cheie ale identității digitale și, prin urmare, oamenii ar trebui să ia în considerare protejarea imaginii lor faciale în același mod în care ar trebui să protejeze alte elemente ale identității lor, cum ar fi data nașterii, numărul dosarului fiscal etc.”, a explicat acesta, potrivit ABC.

ursa: facebook Utopia Group

 

Primul programator pe o bancnotă va fi Alan Turing

Articolul precedent

Apelul profesorilor în drept, al specialiștilor în drept și al societății civile cu privire la înființarea unei Comisii speciale comune pentru revizuirea Constituției

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual