sursa foto: digifm.ro
FactualSpot

Explicații juridice despre cazul mamei care și-a îngropat în curtea casei copiii

0

O femeie în vârstă de 37 de ani din satul Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor, județul Suceava, este suspectă că și-ar fi omorât 3 copii, rezultați în urma unor sarcini pe care le-a ținut ascunse de toți apropiații săi. Descoperirea a fost făcută de colega acesteia de muncă care a sesizat că femeia părea însărcinată în perioada anterioară, însă nu mai prezenta semnele gravidității. Totuși, s-a remarcat că nu există niciun nou-născut, iar poliția a fost sesizată.

Astfel s-a ajuns să se realizeze o descindere a organelor de urmărire penală formate din polițiști, polițiști criminaliști și procurori la reședința femeii. Aceștia au fost uimiți să descopere trupul neînsuflețit al unui prunc înfășurat într-o pungă.

În urma audierilor, anchetatorii ar fi aflat că femeia ar mai fi născut alți doi copii cu ani în urmă pe care i-ar fi îngropat în mod similar în curtea casei.

Urmează a fi făcute cercetări pentru a se stabili dacă fătul descoperit de polițiști s-a născut viu sau mort.

Femeia a fost internată la spitalul din Vatra Dornei pentru îngrijiri medicale, iar săptămâna viitoare va fi supusă unei expertize psihiatrice.

Ce infracțiuni a săvârșit femeia

În cazul în care, în urma efectuării expertizei medico-legale se stabilește că pruncul s-ar fi născut viu, femeia va fi acuzată de săvârșirea infracțiunii prevăzute la art.200 Cod Penal (Capitolul III Infracțiuni săvârșite asupra unui membru de familie) Uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârșită de către mamă. 

În primul alineat este încriminată uciderea copilului nou-născut imediat după naștere, dar nu mai târziu de 24 de ore, de către mama aflată în starea de tulburare psihică. Pedeapsa stabilită de lege este închisoarea, ce va fi individualizată între limitele speciale prevăzute, de la unu până la cinci ani.

Dacă în aceleași condiții, mama a săvârșit faptele incriminate în art.193-195 Cod Penal, și anume: lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte legiuitorul prevede la alineatul al doilea, limite speciale mai mici ale sancțiunii cu închisoarea, față de cele prevăzute pentru infracțiunile cuprinse în Capitolul II. Infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății

Pentru a beneficia de limitele speciale reduse ale sancțiunii, trebuie să se dovedească starea de tulburare psihică a mamei.

Dacă oricare dintre condiții nu este îndeplinită („nu mai târziu de 24 de ore„, starea de tulburare psihică) atunci se consideră că femeia a săvârșit un omor asupra unui membru de familie și va fi sancționată potrivit art.199 Cod Penal Violența în familie.  Acest lucru înseamnă că maximul special al pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea de omor sau omor calificat, în funcție de ce se va stabili în anchetă, se majorează cu o pătrime.

Totuși, dacă în timpul nașterii, mama aflată în stare de tulburare psihică a săvârșit vătămări asupra fătului, prin care a fost împiedicată instalarea vieții extrauterine, ori care au avut ca urmare moartea copilului, faptele ei vor fi încadrate la art. 202 alin(4) Cod penal denumit Vătămarea fătului. Și în acest caz, legiuitorul a prevăzut o reducere a pedepselor prevăzute la primele două alineate ale articolului, unde făptuitorul nu este individualizat.

Schimbări în legislația agricolă. Vezi ce prevăd noile proiecte de lege

Articolul precedent

Metallica a donat 250000 de Euro pentru Spitalul de Oncologie Pediatrica

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual